Skip to main content

Heivataan omalla kielellä

Tervepä terve. Toimituksen lounaisruokalan välikatsaus tässä nyt seuraavaksi.
***
Norjan Breivik-oikeudenkäyntiä on tullut seurattua muun ohessa.  Niinkään eivät kiinnosta veriteot, vaan se miten järkyttävää asiaa koetetaan jälkihoitaa.

Ainakaan asiasta kertomisessa ei ole säästelty paukkuja,  monella kameralla kuvattua lähetystä oikeussalista on saanut seurata netistä  tulkkauksella tai ilman.  Norjalaislehtien sivut ovat täynnä aiheesta  ja Hesarin toimittaja naputtaa raporttia verkkoon jatkuvalla syötöllä.  Keikan luonteen takia kateeksi ei juuri käy.

Vain syytetyn puheenvuoroa ei suorana lähetetty sen pelossa, että joku innostuu tekemään vastaavia kauheuksia.
Ehkä siihen riittää myös puheesta nettiin tehty tiivistelmä,  joka on lievästi sanottuna hyytävää luettavaa. 

Se myös asettaa asiat mittasuhteisiinsa rankemman kautta. Kaikki shokiksi tai skandaaliksi nimetty uutisvirrassa vastaan tuleva asia ei oikeasti ole sellaista. Melkein 80 ihmisen tappaminen saa jo järkyttää.

Tiedä sitten, mikä tässä on pahinta.  Se, miten kylmästi Breivik on tekemisensä perustellut, vai se että jossain joku makustelee ampujan puhetta ihaillen.  

Vai se, että entä jos syytetty onnistuu pompottamaan oikeudenpalvelijoitakin mielensä mukaan. 

Vielä kolmen päivän jälkeen kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Toivottavasti jälkimmäisiäkin saadaan sen verran että tästä jotain opitaan.
***
Mutta näitä kevyempiä asioita.  Downshifting se on edelleen muotia, siis että vähennetään töitä ja vähennetään vauhtia. 

Työterveyslaitoksen tutkija Antti Kasvio pohti lauantaina asiaa radiossa kansantaloudenkin vinkkelistä.

Tuo käsite tässä vähän haittaa. Että downshifting, suomeksi siis autoilustakin tuttu alaspäin tai pienemmälle vaihtaminen.
Tietäähän sen, miten siinä käy jos sen huolettomasti tekee.  Venähtää niska, kierrokset vain lisääntyvät ja lopputulos on pahankuuloista jurnutusta.

Ei sillä, ettei ajatus kiehtoisi, elellä saaressa peruspäivärahalla ja oman verkon ahvenilla.  Rahaa ei juuri kulu kuin hiukan sähköön ja joskus kirjaston myöhästymismaksuihin.
Mutta jos siihen ympätään joku lainattu käsite, hommaan tulee saman tien suorittamisen maku. Että tässä nyt kovasti downshiftataan, oikein hampaat irvessä.

Vaan sanopa reilusti, että paloi hermo ja päätit haistattaa vähintään kukkasen kaikelle. Ei ole hyvä sekään vaikka siitä sen kummemmasta ole kyse kuitenkaan. 

Sikäli kun tässä on oltu huolissaan epämääräisten bisnestermien ja markkinointilänkytyksen juurtumisesta kieleen, niin ihan aiheesta.   
Vanha kunnon lekkeriksi heittäminenkin pitää sanoa nykyään englanniksi.
***
Se on kyllä ihan totta, että kaikenlaiset hokemat voivat vaikuttaaa syvästi.

Yhden alkuviikon uutisen mukaan amerikkalaiset leikkauttavat nykyään ahkerasti leukojaan haluttuun muotoon.

No, niinhän sitä on leukaileville tai jopa suoranaisille koiranleuoille tietyn rajan jälkeen sähähdetty, että korjaa luus.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: