Skip to main content

Harmittava juttu ei ole virheellinen

Tämän lehden kannessa on kuva koirasta, jonka nimi on mainittu. Nimen tarkka kirjoitusasu piti varmistaa vielä jutunteon jälkeen erillisellä viestillä haastateltavalta.

Tämä on esimerkki siitä, miten pieniä yksityiskohtia juttuja varten tarkistetaan isoista asioista puhumattakaan; nimen olisi tietysti voinut jättää mainitsemattakin.

Perniönseudun Lehti on sitoutunut journalistin ohjeisiin, joiden kohta kahdeksan sanoo yksiselitteisesti, että journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

Tästä asiasta on keskusteltu tällä viikolla, kun selvisi toimittaja Matti Kuuselan sepittäneen kirjoituksiinsa yksityiskohtia. Kohinan myötä Aamulehti päätti poistaa satoja Kuuselan juttuja verkosta, mikä on poikkeavaa.

Asioiden keksimisestä kirjoituksiin on yksituumaisesti alalla irtisanouduttu. Muuta ei voikaan. Kaunokirjallisuudesta tai vaikka runoudesta tuttuja kerrontakeinoja voi käyttää, kirjoittajan oma käsiala saa näkyä, mutta asioiden pitäisi olla oikein.

Journalistit ovat ihmisiä ja ihmisten työskennellessä virheitäkin sattuu. Journalismin ohjeet ohjaavat tässäkin: virheet on oikaistava, ja ohjeet vielä neuvovat, miten.

Sepityksistä syntynyt meteli teettää vastuullisille medioille lisää työtä: pitäisi vakuuttaa yleisö siitä, että periaatteista pidetään kiinni. Tätä työtä on tehtävänä ennestään siksi, että nykyään jokainen voi julkaista monenlaista ja kutsua tuotostaan lehdeksi – vaikka ammattiosaamista ei olisi, saati tekijä sitoutunut journalistin ohjeisin.

Toivoa sopii, että kohu ei vaikuta sisältöihin: tähän asti esimerkiksi kolumneissa on voitu käsitellä ajankohtaisia asioita satiirin, parodian tai vaikka kuvitteellisen keskustelun keinoin. On pidettävä huoli siitä, että uutisaineistoista poikkeavissa mielipiteellisissä kirjoituksissa säilyy vapaus käyttää näitä tehokeinoja. Kaikki lehdessä ei ole uutista.

Keskustelu osoittaa, että Suomessa on totuttu laadukkaaseen tekemiseen. Se taas ei ole asiavirhe, että jonkin jutun sisältö ei miellytä. Oman näkemyksensä harmittamaan jääneestä jutusta voi kirjoittaa esimerkiksi lehden mielipidepalstalle.

Journalistin ohjeisiin voi tutustua osoitteessa jsn.fi

Jaa artikkeli: