Skip to main content

Hammaslääkärin vastaanotto kulkee peräkontissa

Hammaslääkäri tuli Leena Karppiselle melkein kotiin:  kävelymatkaa Särkisalokotiin ei tullut kuin muutama kymmenen metriä. Reissuhampaan Kairi Kirs ja Päivi Suikkanen paikkasivat Karppisen hampaan maanantaina.Kahvikuppia ei ehdi juoda siinä ajassa, mikä menee hammaslääkärin vastaanoton pystyttämiseen Särkisalokotiin.   Hammaslääkäri Kairi Kirs ja suuhygienisti Päivi Suikkanen nostavat tuolin ja pari ison matkalaukun kokoista pakaasia Peugeotin perästä ja Leena Karppinen on selällään hoitotuolissa noin vartin päästä siitä, kun auto on pihaan tullut. 

Somerolaisen Reissuhampaan liikkuva suunhoitoyksikkö oli Särkisalossa maanantaina toista kertaa tänä syksynä ja Karppinen oli päivän ensimmäinen potilas.   Liikkuvassa yksikössä voidaan hampaita paikata, poistaa, tarkistaa ja tehdä proteesejakin. 
–Juurikanavan avaus voidaan tehdä ensiapuna, mutta röngtenin puuttuessa varsinaista juurihoitoa ei tehdä, Kirs muistuttaa. 

Naisten pääasiallinen leipäpuu on Somerolla Kimalan Kylähammaslääkärissa, mutta kiertäminen Reissuhampaan kanssa vie osan viikosta.   Ohjelmassa on esimerkiksi hammashoitoa hoivakodeissa. 
–Liikkuvalla yksiköllä on noin puolet kotikäyntejä ja hoivakodeissa tehdään noin puolet, sanoo Päivi Suikkanen. 

Kysyntää on ollut Helsinkiä myöten ja maaseudulla siellä, missä julkista palvelua ei ole.  
–Pieniä yksityisiä toimijoita on maaseudulla, mutta ketjut eivät toki pienille paikkakunnille lähde, Suikkanen puntaroi.

Reissuhammas saattaa laajentaa toimintaansa myös Perniöön, kertoo Päivi Suikkanen.
–Se on ollut vahvasti mietinnässä.  Lähinnä edessä on kysymys siitä, löydämmekö sopivaa tilaa.  Jos kysyntää on, ei ole mahdotonta perustaa Perniöön kiinteääkin vastaanottoa.

Jaa artikkeli: