Skip to main content

Hålldamiin tehtiin uusi pato ainakin seuraavaksi 50 vuodeksi

Jukka Helkama esittelee uusittua patoa. Kiskonjoki virtasi tiistaina suorastaan kauniisti kohti merta. 
–Arvioisin, että virtaama on parhaillaan nelisen kuutiota sekunnissa.  Nyt on oikein hyvä, stabiili tilanne, totesi Vuorilinnan Voima Oy:n Jukka Helkama virtaa katsellessaan.

Joki on ikiaikainen, mutta Hålldamin pato Aijalan ja Kosken välillä on lähes kauttaaltaan uusittu. Voimalaitosyhtiö satsasi padon peruskorjaukseen ja tavoitteena on rakenteiden vuosikymmenien käyttöikä. 
–Edellisen kerran täällä oli tehty rakennustöitä tietojemme mukaan vuonna 1970 eli viisikymmentä vuotta sitten.  Yksi luukku oli rauennut ja vedenalaisetkin osat jo huonokuntoisia, Helkama kertaa. 

Hålldamin padolla säädellään Kiskon Kirkkojärven vedenkorkeutta.   
–Vähäisen virtaaman aikanakin meidän on päästettävä vähän vettä läpi. Latokartanonkoskea emme voi kuivattaa, Helkama tähdentää.

Parhaillaan virtaamat ovat kasvusuunnassa. 
–Voimalaitos ei ole ongelma, mutta sen alapuolella oleva Saarenjärvi asettaa haasteensa. Se ei vedä ja siksi joskus joudumme pitämään vettä korkealla yläjuoksulla, Helkama tähdentää. 

Vuorilinnan Voima Oy omistaa itse patorakenteen ja Kosken voimalaitoksen ja on vuokrannut niiden tarvitsemat maa-alueet Kosken kartanolta.   Kosken voimalaitos on automatisoitu, mutta Håldamin pato vielä tarvitsee huolenpitoa;  patoluukkujen säätö tehdään käsin ja siitä vastaa perniöläinen Hyrräpyörä Ay.

Koko juttu 31.10.lehdessä.

Jaa artikkeli: