Skip to main content

Gubbens intresse för att bonga fåglar han haft sedan han var barn. Nu har det varit paus i flere, flere år. Det blev aktuellt igen, när Finlands fågelintresseförening kom med utmaningen om att bonga 100 fåglar under året eller åtminstone så många som möjligt. Ja – det är bongandet som nu diskuteras hemma hos gubben och gumman den här veckan. Gubben vill vara med!

Gubben vill att gumman också skall ta del i evenemanget, men hon är inte så intresserad. Hon tycker att det räcker att hon tar hand om vintermatingen av trädgårdens fåglar. Gumman hinner också tänka att det är ju hon som också städar efter fåglarna när våren smälter bort snön. Då är det också dags att tvätta alla fågelbräden.

Gubben planerar redan att delta i fågelexkursionen som ordnas i deras närhet inkommande veckoslut. Han har gått till bokhyllan och tagit fram sina fågelböcker och gamla anteckningshäften. Han går ner till källaren och hämtar kikaren och sin ryggsäck. Han skall också ha matsäck med sig på lördagen.
Gumman blir litet intresserad och tittar i smyg på gubbens listan med fåglar som han har skrivit upp. ”Jag känner ju till många av dem” tänker hon, ”kanske jag skall följa med”. Området de planerar att besöka är ett av gummans favorit naturreservat. Hon berättar åt sin gubbe att hon tänker komma  med. Han blir glad.

På lördagen gör de i ordning sin matsäck. Packar ner i ryggsäcken sina fågelböcker, anteckningsmaterial och kikaren (för säkerhets skull också varsin extra tröja). I varma kläder och stövlar beger de sig iväg på sin första gemensamma fågelbongardag.

Fågelbongarhälsningar från
Kristina

Jaa artikkeli: