Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskellarin viikkokäymiset tarkastetaan tässä seuraavaksi.
***
Joskus tulee oltua utelias kauempaakin tulevasta ruoasta.
Tuttava vinkkasi hollantilaisesta juustopuodista, joka lähettää netissä kuvaa myymälästään ja paketoi tilaukset kamerain edessä. Tämä kuulosti sen verran kahelilta, että piti kokeilla.

Aluksi oli tutustuttava valikoimaan. Toinen valittu juusto oli yli kaksi vuotta kypsynyttä, toinen nuorempaa. Silti iäkästä, jos kaupan talousjuustoihin verrataan.
Sitten tilaamaan. Nettilähetys auki ja tilausta näpyttämään. Ja kas: kohta ruudulla kauppias luki hollanniksi ääneen, että jaaha, tämänniminen tyyppi tilaa tavaraa Suomeen. Tämän jälkeen kaveri leikkasi juustoista palat ja nakkasi paketoitavaksi.

Paketti oli viikon päästä postissa. Pahvirasiasta paljastui kaksi vakumoitua juustonpalasta.
Kun tässä on kuullut toisenkin soraäänen siitä, miten tiukkoja säädökset joskus ovat, niin pisti miettimään, että miten mahtaisi Suomessa onnistua sama. Pikaisesti en löytänyt verkkokauppaa yhdeltäkään suomalaisjuustolalta.

Tästä piti oikein kysäistä. Evirasta löytyi ylitarkastaja Marjo Ruusunen, joka arveli, että Hollannissa ovat yksityiskohdat hyvin hallussa ja raakamaito korkealuokkaista. Ruususen mukaan kypsytetyn juuston säilyminen jopa huoneenlämmössä ei välttämättä ole isokaan ihme. Kypsymisen aikana haittamikrobit kuolevat ja juusto tavallaan muuttuu säilykkeeksi, totesi Ruusunen.
Hän arvioi, että sama voisi olla mahdollista Suomessakin, jos kyseessä on kova ja pitkään kypsytetty juusto: valmistaja vastaa siitä, että tuote säilyy turvallisena, kun se säilytetään valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Meillähän on mainioita juustoloita, jotka voisivat hyötyä verkkokaupasta, joten antaapa palaa. Toisaalta voi olla, että juusto tuli Amsterdamin kupeelta ehkä nopeammin kuin se olisi tullut Rovaniemeltä.

Jaa niin, maku? Mahtava.
***
Elämäkertojahan nyt julkaistaan. Entisen urheilijoiden kyseessä ollen voitaisiin puhua mustelmateoksista.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: