Skip to main content

Etelän kiekoilla loskassa

Tervepä terve. Toimituksen koilliskorjaamon viikkoöljyt vaihdetaan tässä seuraavaksi.
***
Autoalalla epäillään monenlaista. Viime viikolla Aamulehti kertoi, että Nokian renkaat on tehnyt samanlaisia renkaita eri markkina-alueille, vaikka antanut ymmärtää, että erilaisia.
Mene ja tiedä. Äkkinäinen voisi sanoa, että suomalainen juhannus parhaimmillaan on samanlainen kuin Pariisin talvi pahimmillaan, joten samanlaisilla renkailla pärjää.
Vakavissaan puhuen asia toki on tutkittava; kuka maksoi kumeistaan liikaa ja kenelle oli muuta riesaa.

Automaailmassahan on pitkään tehty erilaista eri suuntiin. Pohjoismaihin lähetettäviin autoihin on voitu asentaa esimerkiksi tehokkaampi laturi, vaikka päällisin puolin kärry näyttäisi samalta kuin Italiaan myytävä.
Kun tässä muutamaa viime vuosien muotoilun kukkasta on katsellut, on alkanut toivoa, että tietyt Suomeen tulevat mallit lisäksi olisi verhottu jollain kaavulla. Maahantuoja voi auttaa sikäli, että purettavista homekouluista voisi jäädä esirippuja tähän käyttöön.

Automuotoilijan osaa ei muuten käy kateeksi, sillä vaatimuslista on pitkä: kuorien pitäisi täyttää monenlaista vaatimusta ja läpäistä monenlaisia testejä. Samalla tietysti pitäisi jatkaa sitä perinnettä, että uusi malli on hiukan vanhaa isompi, mutta sisältä ahtaampi. Samoin katto on perinteisesti muotoiltava niin, että kun oven avaa, istuimelle tippuu lunta.
Mutta hinta-asiaan vielä. Sehän on usein kriteerinä renkaiden tai niihin kiinnitettävän auton valinnassa.

Joillain tietysti on pelivaraa, ja olen alkanut epäillä, että naapuritalossa on tuohta muuallakin kuin pihakoivussa. Yleensähän keinun istuimeksi on ruuvattu yksi talonmiehen auton alla kolme vuotta pyörineistä renkaista. Naapurissa  ketjujen jatkeena on ajamaton rengas, jossa vielä tehtaan leimatkin näkyvät.

Toivottavasti rinkula ei ole Ranskan vientimallia, ettei joku virkaintoinen pistä kiikkua kieltoon. Jos keinuminen on vaakalaudalla, on tyytyminen keinulautaan.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: