Skip to main content

“Den här hösten har det regnat oftare än vanligt”, säger gubben till gumman en onsdagsmorgon vid morgonkaffet. Gumman nickar instämmande och tänker att idag skulle det inte bli regn. De sitter tysta en stund och gumman får en idé. “Ska vi åka in till storbyn idag?” frågar hon hoppfullt av gubben sin. Han tittar litet misstroget på henne, men så småler han och då vet hon att han vill följa med.

Det blir gumman som planerar för dagens utflykt. Landsbussen som går längs stora vägen förbi dem kommer om ca en halv timme. Nu får de bråttom.

Framme i centrum föreslår gumman att de går till caféet upp på backen och dricker förmiddagskaffet. Det är varmt och stämningsfullt inne på det lilla caféet. Där är bara några få andra kunder. Idag är ‘sockenmuséet’, som sköts av frivilliga krafter öppet från kl 10-14 så det blir gubben och gummans följande besökspunkt. Det är länge sedan de varit där senast. En del av föremålen känner de igen men där finns också för dem nya saker att beundra. Efter muséet går de tillbaka ner till centrum. De sticker sig in till Röd korsets lopptorgsbutik på vägen ner till musikaffären. Gubben köper åt sig den länge efterlängtade gitarrsträngen.

Tiden går fort och nu lockar kommunhusets lilla restaurang med lunchsoppa och hembakt bröd. Härifrån handlar de med sig hem en härlig skärgårdslimpa. Mittemot kommunhuset finns en hantverkarbod och dit vill gumman gå. Nöjd går hon därifrån med två julklappsfynd till barnbarnen. De går vidare och gör ett besök på kyrkogården. “Välplanerat”, småler gubben när gumman tar fram två ljus och placerar dem på familjegraven.
Det börjar bli eftermiddag och det känns i benen att bilen blev hemma idag. De går ännu till matbutiken som drivs av två trevliga unga män. Efter att de handlat, sätter de sig ner med en kopp kaffe och inväntar eftermiddagsbussen som för dem tillbaka hem.

Höstvarma hälsningar

Kristina

Jaa artikkeli: