Skip to main content

Elokuvat ovat Pimeän peiton varma vetonaula

Kristian Ekholm ja Matti Raita keikalla. Kuva Tomi Palander

Pimeän peitto raottuu Perniön yllälauantaina jo kymmenettä kertaa.
Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä ja tänä vuonna teemana Suomessa on ”Kasvun paikat”.
Aihetta käsitellään muun muassa elokuvissa, joiden odotetaan jälleen olevan illan hitti: Perniön kunnantalon valtuustosalissa nähdään muun muassa Kari Hannusen dokumentti Kisakallion tanssilavasta.
–Se on omalla tavallaan kasvun paikka. Siellä on moni tavannut puolisonsa ja on koettu monenlaista, miettii tapahtuman järjestävän Perniön kirkonkyläyhdistyksen puheenjohtaja Minna Nieminen.

Illan aikana nähdään lisäksi vanhoja ja uusia valokuvia, esitellään Perniön Pesän pienoismallia, kuullaan paikallista musiikkia ja kunnantalon lisäksi kahvit saa ostaa pappilasta. Ilta huipentuu kirkossa Ambient Arkipelagin konserttiin. Musiikki alkaa puoli yhdeksältä, mutta kelloa ei kannata katsoa orjallisesti.
–Tarkoitus on, että pidetään tapahtuma vapaamuotoisena. Saa tulla ja mennä, jos siltä tuntuu. Saa sulkea silmät ja keskittyä kuuntelemaan, saa antaa katseen vaellella seinillä, maalailee Ambient Arkipelagin jäsen, äänisuunnittelija ja muusikko Kristian Ekholm.

Ambient -musikki haastaa kuulijansa sikäli, että varsinaisten melodioiden ja rytmin sijaan keskitytään tunnelman luomiseen.
–Elektronista musiikkia, mutta rauhallista ja rauhoittavaa sellaista, Ekholm tiivistää.
Äänikudelmasta voi etsiä esimerkiksi harmonioita ja tuttuja sävelkulkuja, löytää tai olla löytämättä.

Ambient Arkipelagia Ekholm kuvailee kiertäväksi konserttisarjaksi. Nyt vuorossa on Perniön kirkko, mikä tilana sopii erinomaisesti yhteen ambientin kanssa, miettii Ekholm.
–Ympäristö on rauhoittava ja historiallinen akustiikka sopii erinomaisesti ambientiin. Kirkoissa on valtava historia ja ne ovat kylän keskipisteitä. Tällainen kaupungissa syntynyt alakulttuuri sopii ilman muuta tuoda vanhaan kirkkoon, se on kuin kunnianosoitus, Ekholm pohdiskelee.

Pimeän peitto Perniön kunnantalossa ja sen ympäristössä lauantaina klo 16, Ambient Arkipelag klo 20.30 Pyhän Laurin kirkossa. 
Koko juttu 10.9. painetussa lehdessä. 

Jaa artikkeli: