Skip to main content

Ei vain rahalla

Salon valtuusto päätti maanantaina, että kaupungin henkilöstöä muistetaan koronatuella. Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tukemiseen jaetaan 70 000 euroa tasan henkilöstön kesken.

Valtuusto oli asiasta yksimielinen, samoin siitä, että summa työntekijää kohti jaettuna ei ole iso. Kaupungin talousarviossa summa on marginaalinen.
Kyseessä on symbolinen hyvän tahdon ele, ja lisäksi ePassin käyttöä laajennetaan niin, että sitä voisi käyttää hyvinvointipalveluihin.Tarpeeseen tulee varmasti sekin, mutta onko siinä kyllin.

Kaupungin henkilöstö on varmasti joka toimialalla joutunut koville poikkeuksellisen vuoden edessä. Terveydenhuollon ammattilaiset tietysti ovat joutuneet venymään, mutta yhtä lailla esimerkiksi koulujen henkilöstö ja puhtaanapitopuolen ihmiset ovat olleet uuden edessä. Unohtamatta sitä, että poikkeusjärjestelyt ovat teettäneet pitkiä päiviä ja lennosta keksittyjä ratkaisuja myös hallinnossa. Uusia toimintatapoja on otettu käyttöön laajalti.

Joiltain osin poikkeustilasta on ehkä tullut jo uusi normaali, mutta väistämättä tulee eteen kysymys siitä, koska raha tai hyvinvointipalvelut eivät riitä palautumiseen vaan tarvitaan myös lepoa. Valmiuslain käyttöä on väläytelty ja se antaisi työnantajalle mahdollisuuden yksipuolisesti esimerkiksi siirtää lomia ja teettää ylitöitä. Hoitoalalla asiaa seuraillaan ymmärrettävästi pelolla: raskaan vuoden päätteeksi tätä ei voi toivoa kenellekään.

Missään tapauksessa edessä ei ole talousmielessä valoisampaa aikaa: maanantaina sivuttiin jälleen sitä, että talous on saatettava tasapainoon.
Tämä tietää sitä, että palveluista puhutaan varmasti, samoin sitä että henkilöresurssit tuskin juuri kasvavat. Ensisijaiseksi toiveeksi jää, että rajoitukset ja itsehillintä toimivat niin, että pandemian kärki alkaa taittua.

Jaa artikkeli: