Skip to main content

Ei hinnalla millä hyvänsä

Suomi alkaa rauhoittua joulunviettoon – jos alkaa. Moni puurtaa luonnollisesti työssä läpi lyhyiden pyhienkin ja rauhoittumiseenkin voi tulla säröjä.

Huolista vapaa ei ole tämäkään talvi: ketä askarruttaa turvallisuustilanne, ketä terveyspalvelujen saatavuus ensi vuonna ja ketä se, millä maksaa sähkölaskut.

Suuret huolet voivat vetää pääkoppaan mukanaan vellomaan pieniäkin murheita, joista uhkaa kasvaa kokoaan isompia.

Esimerkkiasioista viimeisin eli Ukrainan sodan vuoksi pilviin kivunnut sähkön hinta on syksyn kestoaihe.

Kaiken keskellä selviämisen keinot ovat pahimmillaan vaarallisia: nouseva ja huolestuttava ilmiö on, että asuintiloja yritetään lämmittää kaasu- tai polttonestekäyttöisillä laitteilla. Joka lämmitin ei käy joka paikkaan, joten tarkkuutta, huolellisuutta ja tietoa tarvitaan siinä, missä puulla lämmittämisessäkin, sekä lisäksi myyjän vastuuta. Joulun aikaan tavataan yleensäkin muistutella turvallisuusasioista ja lista näkyy vain pitenevän. Säästämiselle ei saisi tulla kohtuutonta hintaa esimerkiksi tulipalojen tai jopa menehtymisten muodossa.

Viestit uutissivuilla eivät helpota kansalaisten tuskaa ja vaihtoehtojen puntarointia: varsin sekavia ovat tiedot siitä, millaisia avustus- tai tukimuotoja on suunnitteilla tai jo olemassa. Hintakattojen, kertakorvausten, verovähennysten ja muiden käsitteiden viidakossa ei ole helppo suunnistaa edes rasteille saati maaliin.

Toivottavasti jouluna riittää itse kullakin sellaista tekemistä ja ajankulua, että huolet hälvenevät edes hetkeksi.

 

Jaa artikkeli: