Skip to main content

Deffa voi pelastaa, mutta niitä on harvassa

Perniön VPK:n ensivasteautossa kulkee mukana defibrillaattori. Palokunta on myös välittänyt laitteita ja kouluttanut niiden käyttöön.  Helppokäyttöiseksi tehtyä laitetta esittelee Veli-Matti Uthede.Sydämen haitallisen rytmihäiriön pysäyttäviä defibrillaattoreita on eteläisessä Salossa harvassa. Perniössä yksi laite kuuluu VPK:n ensivasteautoon ja seuraava löytyy terveysasemalta.
–Kaikilla terveysasemillamme on defibrillaattori, joka on tarkoitettu ammattilaisten käyttöön. Elvytyksistä huolehtii terveysasemaolosuhteissa ammattilaisten tiimi eikä maallikko-defoja ole hankittu terveysasemille, kertoo Salon terveyspalveluiden johtaja Kaisa Nissinen-Paatsamala.

Perniöstä katsoen lähimmät valtakunnalliselle defi.fi -sivustolle rekisteröidyt laitteet löytyivät paloaseman lisäksi Salon keskustasta, Tenholan punaiselta ristiltä sekä Kemiön terveyskeskuksesta.

Perniönseudun Lehti lähetti kyselyn alueen eri toimijoille; etusijalla olivat ne paikat, joissa käy paljon ihmisiä. Esimerkiksi Perniön liikuntahallissa defibrillattoria ei ole.
–Salohallissa ja uimahallissa on, muualla ei ole hankintoja suunnitteilla. Taloudelliset resurssit ovat niukat, toteaa Salon vapaa-aikapalveluiden johtaja Hilpi Tanska.
Myös apteekki, K-Supermarket, kirjasto, S-market ja ABC kuuluvat tähän sarjaan, samoin seurakunnan tilat ja kyselyyn valitut matkailualan yritykset.

Suuremmista yrityksistä ainakin Western Shipyardin telakalla “deffa” on.
–Osa henkilökunnasta on koulutettu sen käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Pekka Niinistö.

Maailman elvytyspäivää vietettiin lokakuussa.

Koko juttu löytyy painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: