Skip to main content

Avoimuus on vastuullisuutta

Sikainfluenssan odotetaan pärskityttävän selkeästi nykyistä useampaa lähitulevaisuudessa, kun koulut ja päiväkodit pyörivät taas täysillä.  Perinteisesti paikat joissa paljon ihmisiä on koolla, ovat olleet kausi-influenssankin otollisia leviämisympäristöjä.

Aika näyttää , miten moni sairastuu. Perniössä päiväkotien ensimmäinen varmistunut tapaus on jo totta, ja seuraavakin on varmasti tulossa.

Hyvällä hygieniasta huolehtimisella voidaan pyrkiä pitämään tauti mahdollisimman hyvin kurissa niin, että se ei leviäisi esimerkiksi jokaisen päiväkodista lähtijän mukana maailmalle. Kyse ei ole vain siitä, että lapset tai vanhemmat eivät sairastuisi, vaan siitä että heidän mukanaan virus voi kulkea vaikkapa jo iäkkäiden isovanhempien luo.

Terveelle työikäiselle sairaus ei ole välttämättä sen vaarallisempi kuin kausi-influenssakaan, kunhan hoito-ohjeita noudatetaan. Hysteriaan tai paniikkiin tai pelotteluun ei silti ole aihetta.

Monelle tilanteesta voi joka tapauksessa tulla vaikea, vastaan voi tulla ongelmia esimerkiksi pitkän töistä poissaolon kanssa tai lapsen pitämisestä kotona jopa yli viikon ajan. Työnantajilta kaivataan suopeaa suhtautumista.

Yritys pitää viruksen leviäminen kurissa on yksi tehtävä. Toinen, samalla tärkeä tehtävä, on kertoa mikä tilanne on esimerkiksi kouluissa, hoitopaikoissa ja yrityksissä, joissa on paljon ihmisiä koolla päivittäin. Koulun tai päiväkodin maine ei siitä ryvety, jos reilusti kerrotaan että virusta on talon väessä tavattu. Pahempi on maine paikkana, mistä voi saada viruksen eikä kukaan vaikuta olevan tietoinen asiasta.

Avoimuus tässä asiassa on vastuullisuutta.

Jaa artikkeli: