Skip to main content

Aseman kyläyhdistykselle halutaan antaa uusi alkupotku

Pia Hellström valittiin Perniön aseman kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi vuonna 2015. Nyt yhdistys halutaan potkaista koronavuosien jälkeen uudelleen käyntiin.

Perniön aseman raitille ilmestyy näillä näkymin pääsiäisenä kukkasia tai muuta piristävää, lupaa Pia Hellström.

Kukat saavat kertoa siitä, että moni kylän palvelu saattaa olla historiaa, mutta kylä itsessään vielä elää ja sen taloissa on monenmoista asukasta.
–Täällä on monenlaista osaajaa ja paljon luovia ihmisiä, tähdentävät Hellström ja hänen puolisonsa Hannu Brusila.

Yhdeksän vuotta sitten asemalle asettunut pariskunta on saanut katsoa kylää kahdessa mielessä paraatipaikalta:  Aimontapontien varrelta kotinsa ikkunoista ja myös kyläyhdistyksen kautta.

Perniön aseman kyläyhdistys perustettiin alkujaan vuonna 1992, vuonna 2006 se pistettiin jäihin ja vuonna 2014 herätettiin jälleen eloon.   Vuonna 2015 juuri Hellström valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi ja nyt koronan hiivuttama toiminta halutaan käynnistää uudestaan ja jatkaa sitä mahdollisimman epämuodollisesti.
–Ei pidetä järjestäytymiskokousta vaan pidetään kynnys matalana, Brusila sanoo.

Näin esimerkiksi riskiä joutua yhdistyksen hallitukseen ei ole.

Hellström jatkaa toteamalla, että kyläyhdistys voi perustella olemassaolonsa vaikka yleisen viihtyyvyyden lisäämisellä eikä siihen aina tarvita suuria tekoja tai rahaa.  Yhdistys voi kutsua koolle vaikka kylän siivoustalkoot tai makkaranpaistoiltamat ja toimia yleisesti kyläläisiä yhdistävänä tekijänä.  Eräs pitkään asemalla asunut ihminen oli sattuvasti todennut, että olisi mukava tuntea ihmiset, joita kylänraitilla morjenstaa.   Brusila miettii, että asemalla on tehty paljon dokumentteja: olisiko esimerkiksi elokuvailta joskus tulevaisuudessa sellainen, joka kutsuu väkeä koolle.

Eivätkä palvelutkaan ole ollenkaan nollissa: kauppaa, postia tai kapakkaa ei ole, mutta onpa esimerkiksi siidripanimo, suosittu kirppis, taidetalo ja kesäkahvila, joiden vuoksi moni mökilleen menijäkin kylällä pysähtyy.

–Tässähän käy ihan mahdoton liikenne kesäperjantaisin, Hellström muistuttaa.

Perniön aseman kyläyhdistyksen herättelykokous järjestetään Galleria Levolassa maanantaina 27.3. klo 18.  Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kylätoiminnasta kiinnostuneet.

Jaa artikkeli: