Skip to main content

Joulupaketteja availlaan reilun parin viikon päästä.  Kaupoilla ei tänäkään vuonna suoranaisesti pihtailla. Viimeistään veronpalautukset saivat ihmisten kukkaronnyörit aukeamaan.

Vanhan vitsin mukaan ihmiselle, jolla on jo kaikkea tarvitsemaansa, pitää ostaa lahjaksi jotain turhaa.  Osaksi kasku muuttuu varmasti todeksi joulun alla; se että joululahja on tavaraa, on vähintäänkin luutunut tapa.

Jatkuvasti enemmän äänessä ovat myös toisenlaisen vaihtoehdon tarjoajat.   Hyvin läheltä, Kemiönsaarelta tulee mielenkiintoinen ajatus pakata pukinkonttiin kirjaston kirja, jolle vielä annetaan erikoispitkä laina-aika. 

Maailmalle apua lähettäviä eettisiä lahjoja on tarjolla niin runsaasti, että valitessa tulee runsaudenpula: lahjan ostamalla voi tukea niin luonnonmetsien suojelua Suomessa kuin vesihuoltoa Sambiassa tai Asperger-syndrooman hoitoa Bangladeshissa – tai monia muita asioita. 

Arkisempi, jo totutumpi tapa antaa muuta kuin tavaraa on ostaa lahjakortti esimerkiksi jonkun harrastuksen tai palvelun pariin.  

Entä, jos rahaa ei käytetä ollenkaan ja palvelu muutetaan sanaksi palvelus? Lopputulos voi olla hyvinkin mieluisa saajalleen.   Esimerkiksi Lounais-Suomen Liikunta ja urheilu ry:n verkkolehdessä haastateltu Sonja Ylander antaa lahjaksi lupauksia lähteä kavereilleen lenkkiseuraksi.  
Siinä on kyse jo hyvin arvokkaan lahjan, oman ajan antamisesta.

Kuten lenkkiseuraa, luvata voisi yhtä lailla vaikka kauppa-apua iäkkäälle tuttavalle tai lastenhoitoapua lapsiperheelle.     Syynä ei tarvitse olla sen, että ylimääräistä rahaa ei ole lahjoihin käytettäväksi.  Fiksua on osata olla myös käyttämättä rahojaan turhaan tavaraan vain tavan vuoksi.  

Muutama tunti aikaa ja yhdessäoloa on voi joka tapauksessa olla arvokkaampi lahja kuin yksikään tavara.

Omaa vikaa

Luonnonjäät ovat etelässä jo järvissä ja meren sisälahdissa melko vahvoja. Kaikkialla ei asiaa jäille edelleenkään ole, ja pelastustöihinkin on jouduttu.
Sama kuvio toistuu joka vuosi,  heikkoja jäitä uhmataan tietoisesti tai sitten ei ymmärretä millainen riski kylmään veteen putoamisessa on.  Moni pudonnut pääsee jollain konstilla ylös,  kaikki eivät.
Kun samasta asiasta tehdään otsikoita joka syksy ja kevät, voisi olla harkinnan paikka siitä, pitäisikö ehdoin tahdoin heikoille jäille menneitä esimerkiksi sakolla rangaista törttöilystä.

Jäillä kulkeminen on opittavissa oleva asia ja sellainen asia, jossa pitää pelata varman päälle.

Jaa artikkeli: