Skip to main content

Ärräpäiden paperityö

Tervepä terve. Toimituksen koillissademittarin viikkolukemat tarkastetaan tässä seuraavaksi.
***
Tämä kohta vuodesta ei suosi ärrävikaisia.
Kausiherkuissa kuten parsassa ja korvasienissä mokoma terävä kirjain on. Sitten tulee vielä yksi ärrällinen vakioasia eli veroilmoitus tehtäväksi.
Veroehdotusta lukiessahan on joskus tarve pistää jopa useampia ärriä peräkkäin.

Yksi oudoksuttava asia tähän liittyy. Luvut pyörinevät verohallinnon rattaissa aika automaattisesti; kun oikeat luvut on syötetty, tullee viivan alle mätkyjen tai palautuksen määrä vakiokaavan mukaan, koneen laskemana.

Samaa kaipaisi tähän jatkovaiheeseenkin. Useinhan veroehdotuksessa on korjattavaa; siihen pitää lisätä esimerkiksi työmatkakuluja. Homma on tehty sikäli helpoksi, että se käy netissä käden käänteessä.
Vaan olisipa kiusaus uskoa, että siinä siunaamassa, kun muutostiedot on verohallinnon sivulla näpytetty, järjestelmä on laskenut uudenkin mätkyjen tai takaisin maksettavan rahan määrän eli joku jossain tietää sen jo.
Mutta ei, myöhäissyksyyn pitää pantata, että saadaan tämä asia kerrottua paperitse ihmiselle. Odottelussa toisaalta ei tarvita ärriä, mutta ässiä toki. Niin kauan, kun ei tiedä, mikä tuomio on tuloillaan, on elettävä suu säkkiä myöten.
***
Hiukan tietoa ja ajatusta veroilmoituksen tekijältä tietysti vaaditaan. Pitää esimerkiksi tietää, mikä on veronalaista tuloa.
Toisaalta historiasta voi oppia jotain. Veronalaisia olivat jo Romeo ja Julia aikanaan.
***
Kesätyöhaastattelujen aika on nyt. Perinteisesti niissä on suosittu iloisia ihmisiä. Paitsi maamiehet äkeitä.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: