Skip to main content

Arkeista arkista asiaa

Tervepä terve.Toimituksen  lounaissiiven viikkoarkki taitellaan tässä sitten seuraavaksi.
***
Sellainenkin tilastotieto tuli  vastaan, että neljässä vuodessa talteen otetun kierrätyspaperin määrä väheni, Metsäteollisuus ry:n mukaan runsaasta 800 000 tonnista sadallatuhannella tonnilla.

Huomaa sen tässä työssäkin, että  postin mukana kulkevan paperin määrä on kutistunut.
Joskus oli sellainenkin aika, kun esimerkiksi kuntien esityslistat tulivat paperisina.  Välillä mukana oli sellaisia eepoksia että postinkantajan piti antaa remontoida välilevynsä kerran talveen.    
Nyt listat kulkevat sähköpostilla, liitteet saa katsottua netistä ja tulostettua vain tarpeelliseksi katsomansa.  Ei pettäviä postilaukkuja, rapautuvia selkiä eikä paljoa arkin kulmaan auki viillettyjä valtimoita joista saisi lääkäri edes tikkausharjoitusta.

Mutta selittäkää nyt sekin sitten, että olemme asuneet samassa osoitteessa syksystä 2007 lähtien. Siitä laskien paperin määrä on muka pudonnut toistakymmentä prosenttia. Silti pihan paperitonkat, samoin kuin eteisen lehtilaatikko, pursuavat yli aina vaan pahemmin eikä kumpiakaan ole kukaan vaihtanut pienempiin.
Että johtuuko tämä nyt väritelevisiosta vai mistä sitten.
***
Julkinen puoli pystyy jossain asiassa upeaan kuntarajat ylittävään yhteistyöhön, ilman että lähtökohtaisesti ollaan kysymässä että emme kai me maksa muita enemmän. 

Puhe on tietysti kirjastoista.  Toukokuun alussa laajeni lounaisen Suomen Vaski-kirjastoverkko niin, että samalla kortilla pääsee jo 44 kirjastoon,  aluetta riittää Sauvosta Turun kautta Naantaliin ja ylös Pyhärantaan asti.  
Omasta lompakosta löytyy kaikkiaan viisi kirjastokorttia, Vaski-kortin lisäksi Salon kirjastojen yhteinen, samoin Hämeenlinnan seudun kirjastojen yhteinen, tietysti myös Turunmaan kirjastoissa käyvä Blanka-kortti ja Hangosta Inkooseen ylettyvä Lukas-kortti.

Ynnäily tuotti yllätyksen: näillä viidellä kortilla saa lainata kirjoja tai muuta mukavaa yhteensä  76 kirjastossa.  Määränä ja kartalla alue on valtava.

Niin että ihan paperia tässä joku muu kanta-asiakaskortti kyllä.  
Kirjaston käytöstä tulevat bonukset ovat tietysti vaan enempi henkistä sorttia mutta ehkä parempi niin.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: