Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisrinteen viikkonarsissit bongataan tässä seuraavaksi.
***
Leskenlehtihän se tosin on päivän teema, tai muu leskeentyminen. Takavuosina puhekielessä sana ”leskentekijä” tarkoitti ainakin erästä Kawasaki-moottoripyörää.

Perinne elää. Lueskelin tuossa autouutisia ja hykertelin eräänkin uutuuden varusteita. Jääköön merkki mainitsematta, mutta tietotekniikka jyllää. Uutuuteen saa ahtaita parkkiruutuja varten toiminnon, jossa älypuhelimella voi ajaa autoa.
Kärry vaan pysäytetään ruudun lähelle, noustaan itse ulos ja puhelimen kosketusnäytöllä olevasta pienestä ratin kuvasta voidaan käännellä auton pyöriä ja liikuttaa autoa ja saattaa se näin ruutuun.

Onhan tuo hienoa tekniikkaa, ei sitä voi kiistää.
Sitä paitsi kännykän avulla pysäköinti tarjoaa mahdollisuudet ihan uudenlaisille ihmiskohtaloille.
Liikenneturvallisuushan on kehittynyt tekniikan puolesta melko lailla viime vuosina. Autoissa on jos jonkinlaista ilmapussukkaa ja suojaverhoa varjelemassa ihmispoloa kolaritilanteissa. Harva edes juuri loukkaa sellaisissa kolareissa, joissa 40 vuotta sitten lähti henki kerralla. Kohta ei tule enää edes peltikolhuja oviin parkkipaikoilla, jahka kännykällä ohjaamisen mahdollisuus yleistyy.
Toisaalta taas voin kuvitella, että siinä ei havannointi muihin suuntiin ole terävimmillään, kun kieli keskellä suuta ja keskellä ajoväylää vekslaa kärryä kännykällään ruutuun. Näin tarjoutuu ennenkuulumaton mahdollisuus jäädä sivusta hyökkäävän auton alle parkkipaikalla seisten ja samalla omaa autoaan ajaen. Ja jos oikein hyvin sormet näytöllä sekoavat, niin vieläpä oman auton.
***
Toisaalta autovarkaustilastot kiistatta osoittavat, että moni tien päällä ei ole liikkeellä omalla autollaan.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: