Skip to main content

Aktiivinen käyttäjä vai aktiivinen eläjä?

Ensiksikin, hyvä Eino Kytö, hienoa, että Onni asuu merellä – pakinani (Perniönseudun Lehti / 27) on herättänyt ajatuksia. Kiitos kirjoituksestanne (Perniönsudun Lehti / 28). Onnellisuus on asia, josta voisi keskustella pitkään, tulematta välttämättä yhteisymmärrykseen siitä miten se syntyy ja miksi. Arvostan tuomianne näkökulmia asiaan.
Toiseksi, siirrytään uusiin aiheisiin. Tarkalleen ottaen aiheeseen, jota olen vältellyt. Olen yrittänyt pitää Facebookin, eli Internetin suurimman yhteisöpalvelun poissa kirjoituksistani, sillä siitä jauhetaan koko ajan, joka paikassa ja kaikesta syystä. Milloin on tietoturva uhattuna tai joku saanut töistä lähtöpassit epäasiallisten valokuvien vuoksi. Positiivisia uutisia ovat olleet ne, joissa rikollinen on jäljitetty Facebookin avulla. Kaikkeen se pystyy.
Läheiseni soitti eräänä päivänä minulle ja halusi ehdottaa juttuvinkkiä. Häntä nauratti se miten muiden Facebook-statuksia, eli tilapäivityksiä, selaillessa tuntee olonsa laiskaksi. Kun joku ilmoittaa käyneensä lenkillä tai siivonneensa koko kodin, ensimmäinen ajatus on: ”Minunkin pitäisi”. Mutta kuinka moni niistä päivittäjistä sitten oikeasti on tehnyt kaiken sen mistä julistavat? On heitäkin, jotka listaavat päivän askareet statukseensa aamutuimaan ja sitten illalla päivityksessään kertovat, että ikkunat jäivät vielä likaiseksi, eikä sinne lenkkipolullekaan sitten tullut lähdettyä. Niin sanottuja ”haluan näyttää aktiiviselta” – ihmisiä. Aktiivisia Internetin käyttäjiä he ainakin ovat. Jossakin Facebookia käsittelevässä uutisessa eräs käyttäjä kertoi päivittävänsä statustaan noin kymmenen kertaa päivässä. Kymmenen?! Olisi mielenkiintoista kuulla miten tapahtumarikasta hänen elämänsä on, jos juonenkäänteitä pitää selostaa parin tunnin välein. Kuka niitä päivityksiä pitkin päivää lukee? Normaalilta työssäkäyvältä ihmiseltä menee ainakin neljä päivitystä päivässä ohi.
Sitten on niitä oikeasti aktiivisia ihmisiä, jota kertovat pelatun jääkiekko-ottelun tuloksista profiilissaan ja päivittelevät ehkä lohjennutta hammastaan. Pian kommenttikenttään ilmestyy joukkuekavereita, jotka jatkavat onnistuneen pelin hehkuttamista. Nämä tyypit eivät huijaa – tai sitten toiminta on erittäin järjestelmällistä.
Mielestäni aktiivisinta elämää viettävät kuitenkin ne ihmiset, jotka eivät kuluta aikaansa Facebookin statuksien päivittämiseen lainkaan. Ei, minä en valitettavasti kuulu niihin.

Jaa artikkeli: