Skip to main content

Akkutehdas voi heijastella hyvää myös maaseudulle

Saloon kaavailtu akkutehdas on monessakin mielessä hyvä uutinen, toteaa aluekehityksen emeritusprofessori Hannu Katajamäki. Varsinaisesti vilinä lisääntyy Valmet Automotiven kaavaileman tehtaan myötä keskustassa, mutta isolla työpaikkakeskittymällä on vaikutuksensa myös maaseutuun, uskoo Katajamäki.*
–Ennen muuta se tuo myös lähimaaseudun asukkaille työmahdollisuuksia ja voi tuoda myös tulijoita maaseudulle.  Jossainhan työntekijöiden on asuttava, Katajamäki toteaa. 

Lähimaaseuduksi lasketaan pitkän linjan aluetutkijan katsannossa noin tunnin säteellä oleva alue. Oma kysymyksensä onkin, synnyttääkö tehdas muuttoliikettä. 
–Riippuu siitä, millaisia työpaikkoja tarjolle tulee.  Yritys on toisaalta niin iso, että se voi luoda kiinnostusta muuttaa Saloon kauempaakin, Katajamäki arvelee. 
–Toisaalta taas esimerkiksi Turku on lähellä ja muistetaan, miten paljon ihmisiä pendelöi Nokian aikaan sitä väliä. 

Katajamäki sanoo, että vielä on aikaista spekuloida sillä, mikä määrä työtä paikallisille alihankkijoille syntyy. Yksi voittajsta on kaupunki kohenevien työllisyyslukujen ja verotulojen muodossa.
–Siinä pitää toivoa päättäjille näkemystä kehittää koko kaupunkia, kun mahdollisuudet paranevat.  Salossakin on monta vanhaa kirkonkylää, joita ei saisi unohtaa, Katajamäki evästää. 

Jaa artikkeli: