Skip to main content

Ajattelemisen aihetta roskaamisesta

 

Viime lehdessä kerroimme, kuinka puistomestari saa siivota Teijon kansallispuistosta roskia tiheään tahtiin, vaikka luonnossa liikkujien pitäisi kantaa itse tuottamansa roskat pois. Roskaaminen on harmittavan tuttua myös muualla. Aiemmin keväällä teimme juttua siitä, kuinka Leena Muuri keräsi valtavan määrän roskaa pieneltä alueelta Ylönkylästä.
Roskien heittäminen luontoon on väärin, se tulisi kaikkien normaalilla järjenjuoksulla varustetun aikuisen ja vähän nuoremmankin ymmärtää.
Loma-asukkailla näyttää olevan myös paljon epätietoisuutta siitä, mihin omat jätteensä saa jättää. Esimerkiksi Tieksmäki-Metolan kyläyhdistyksen tukikohdan Lainerannan jäteastia on pullottanut pitkin kesäkuuta, koska alueen kesäasukas on tuonut omat roskansa siihen. Jokaisen, myös vapaa-ajan asukkaan, tulisi ottaa selvää siitä, minne hän voi jätteensä kantaa.
Parantamisen varaa on kuitenkin myös jätehuollon toimijoilla. Esimerkiksi Rinki Oy:n lasi-, kartonki- ja metallikeräysastiat pursuavat usein yli myös Perniön keskustassa. Tyhjennysväli voisi olla tiheämpi tai pisteitä voisi olla tiheämmin. Lounais-Suomen Jätehuollon lajitteluasemien palvelutkin voisivat olla laajempia. Esimerkiksi Perniön lajitteluasema on avoinna ainoastaan keskiviikkoisin kello 13-18. Kemiönsaaren lajitteluasema teki liikkeen oikeaan suuntaan, kun se otti heinäkuussa käyttöön myös sunnuntain aukiolon.
Mahdollisuudet päästä roskista ja jätteistä eroon asianmukaisesti voisivat parantaa myös ihmisten motivaatiota olla heittämättä roskia luontoon tai kippaamaan niitä vääriin paikkoihin.

Jaa artikkeli: