Skip to main content

Yksi aikakausi päättyy Perniössä, kun kehitysvammaisten Juhalan asuinyksikkö lopettaa toimintansa tänä keväänä. 

Toiminta Lemuntien varrella alkoi yli 30 vuotta sitten, vuonna 1987.  Kuntainliitto pyöritti toimintaa aluksi ja kyseessä oli pientilakoti. Nimen mukaan Juhalassa oli silloin pientä maanviljelyä ja eläimiäkin.  Arki on muuttunut: tuoreemmat uutiset puolestaan ovat kertoneet muun muassa bänditoiminnasta kellarissa ja siitä, että talo on ollut viime aikoina täynnä asukkaita. 

Aika ajoi rakennusten ohi:  nykysäädöksiin vanhat tilat eivät järkevin kustannuksin taivu, totesi kehitysvamma-alan tuki-ja osaamiskeskus.    Päätös Juhalasta luopumisesta voi tuntua kirpeältä asukkaista, heidän läheisistään ja miksei myös työntekijöistä: ympäristö on ollut kiistatta kodikas ja luonnonläheinen – ehkä kylille kaipaavien mielestä turhankin pitkällä maaseudulla.  Uudet tilat Kemiössä korjaavat osan puutteista: nykyvaatimukset täyttyvät kirkkaasti ja keskustan palvelut ovat melkeinpä kivenheiton päässä. Toivoa sopii, että asukkaat kotiutuvat uuteen taloon ja uuteen ympäristöön; onnenpotkuna voidaan pitää sitä, että mukana muuttaa tuttu porukka. 

Kto:sta on kuin varkain tullut verraten merkittävä toimija Kemiönsaarella: kehitysvammaisten asuinyksiköksi muuttui joitain vuosia sitten myös rantahotelli Dalbyssa.   Työpaikat kunnassa ovat epäilemättä tervetulleita.   Tulevaisuus näyttää, millaista toimintaa Juhalan tiloihin kehkeytyy uusien omistajien myötä.   Jonkun loppu voi olla myös uuden alku.

Jaa artikkeli: