Skip to main content

Abit liputtavat lähiopetuksen puolesta

Pia Salama piti tiistaiaamuna äidinkielen kurssia osalle abiturienteista. Keskinäinen parityöskentely on sallittu ja silloin saavat pulpetit olla lähekkäin, kuten Marlena Wikströmillä ja Ella Nurmella. Tarvittaessa järjestyvät hyvinkin väljät työskentelyolot.

Perniön lukion alakertaan ei ole kadun puolen portaita pitkin asiaa kuin abiturienteilla, kertoo opaskyltti.

Salon ja Halikon lukioiden abit ovat opiskelleet koronatilanteen vuoksi syyskuun ajan etänä, mutta Perniössä on jatkettu lähiopetuksessa poikkeusjärjestelyin: abeille on esimerkiksi eristetty paitsi  omat rappusensa, myös omat luokkatilat alakerrasta, oma sisäänkäyntinsä ja omat ruokailuvuoronsa.
–Keskustelimme ylilääkäri Kaisa Ellän kanssa ja totesimme, että voimme järjestää olosuhteet turvallisiksi, sanoo rehtori Arttu Karhulahti.

Tilanne jatkuu kuun loppuun asti. Viranomaisten ohjeistuksia seurataan aktiivisesti ja poikkeuksellinen tilanne näkyy myös pienissä yksityiskohdissa kuten siinä, että ruokalassa ottimia vaihdetaan ruokailijaryhmien välillä ja käsihuuhdepulloja on siellä täällä.
Ajatuksena on pitää koulupäivien ajan ikäluokkien välillä välimatkaa, mutta vapaa-aikana esimerkiksi harrastuksissa porukat toki sekoittuvat, miettii rehtori.
– Arki-iltaisin tulee oltua kotona, mutta viikonloppuisin voi lähteä laukalle, heittää Aleksi Honkanen.

Lähiopetuksen jatkumista on myös oppilaiden puolelta toivottu, ja tiistaiaamuna äidinkielen kuutoskurssia pakertanut ryhmä oli edelleen sitä mieltä, että kouluun tuleminen on vaihtoehdoista parempi.
–Ei etäopetus ollut samanlaatuista kuin lähiopetus ja keväällä sai olla kotona riittävän pitkään, sanoo Marlena Wikström.

Saara Erjala toivoo, että ainakin kertauskurssit käytäisiin lähiopetuksena, vaikka lukuvuosi vielä etäopiskeluksi kääntyisikin.

Tiistaiaamun tuntia vetänyt Pia Salama sanoo, että ainakin äidinkielen opetuksessa etäopintoja tehtäessä jotain jää puuttumaan. Salama toteaa, että kun ryhmä on samassa luokkatilassa, syntyy sellaisia kysymyksiä ja sellaista keskustelua, jota etäopetuksessa jäätiin kaipaamaan.

Tiistaiaamun ryhmästä koronatesteissä oli käynyt kaksi oppilasta ja molemmat olivat saaneet negatiivisen tuloksen. Johan Engblom kertoo päätyneensä testiin lievien oireiden vuoksi ja oli kotonaan viikon: testitulosten valmistumisessa kesti muutama päivä.

Jaa artikkeli: