Skip to main content

Lyhytnäköinen sairaalaesitys

Salon sairaala on monelle perniöläisellekin tuttu laitos: siellä on saatu apua vaivoihin, synnytty ja kuoltu. Parhaillaan sairaalanmäellä tehdään remonttia ja laajennusta, mutta mitä tapahtuu sairaalan seinien sisällä, se on vaakalaudalla.

Hallitus kertoi perjantaina, että Salo ei ole niiden sairaaloiden joukossa, joissa jatkuu ympärivuorokautinen päivystys.

Asialle ei ole löytynyt juuri ymmärrystä Salon rajojen sisältä.

Yksi puoli asiassa on puhtaasti maantieteellinen. Salo on kartalla laaja. Välimatkat etelässä eivät ole samaa luokkaa kuin pohjoisessa – esimerkiksi Kuusamossa säilyy päivystys – mutta 50 000 asukkaan kaupunki ilman yöpäivystystä on ajatuksena vähintään erikoinen.

Hyvinvointialueen hallitus sai tällä viikolla selvityksen Salon sairaalan yöpäivystyksen lopetuksen vaikutuksista. Hallituksen esitys ei välttämättä ollut ollenkaan sitä, mitä hyvinvointialueella oli tulevaisuudesta ajateltu.

Esitys on esitys ja muutettavissa, etenkin jos perusteita löytyy. Julkisuudessa esimerkiksi sairaanhoitopiirin entinen johtaja Aki Lindén on epäillyt, syntyykö lakkautuksella säästöjä ollenkaan ja pohjaako esitys oikeisiin lukuihin.

Yöpäivystyksen lakkauttamisesta voi johtaa Salon sairaalan näivettymiseen, sillä se tarkoittaa valvonta- ja osastohoitoa vaativan erikoissairaanhoidon loppua. Tuoreeltaan perjantaina lupailtiin, että esimerkiksi päiväkirurginen toiminta voi jatkua. Yksi kysymys on se, riittääkö Turun päässä ruuhkaisessa yhteispäivystyksessä kapasiteettia vielä salolaistenkin yöaikaiseen hoitamiseen – ja moniko jättää lähtemättä. Paljon osaamista ja lääkärien koulutusmahdollisuuksia uhkaa myös valua hukkaan.

Jaa artikkeli: