Skip to main content

Joki nousee vielä viikonloppuna

Perniön asemalla näytti tiistaiaamuna tällaiselta. Joki oli melkein tiellä, mutta sen pinta oli jo kymmeniä senttejä alempana kuin viikonloppuna. Vielä ensi viikonloppuna

Sateet ja leuto sää nostivat Perniönjoen viime vikolla pintaa niin, että vesi nousi paikoin pelloille ja maantielle. Erityisesti ongelmia on ollut Perniön aseman kohdalla ja Kotaladossa.
–Korkeimmillaan vesi on käynyt tasossa 378. Siitä on tultu nyt puolisen metriä alaspäin, kertoi tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta keskiviikkona.

Vielä kertaalleen vesi myös nousee: viikonloppuna pinta lähtee Myllyniemen ennusteen mukaan jälleen nousemaan, mutta ei saavuta ihan samaa tasoa kuin alkuviikosta. Ennätys kirjattiin sunnuntaina.

Suomen ympäristökeskus varoitti jo viime viikolla siitä, että jokien vedenpinta Lounais-Suomessa voi nousta tulvahuipun tasolle. Harri Myllyniemi toteaa, että ensi viikolla sään viiletessä tilanne rauhoittunee.
–Tilanne on helpompi, kun tulee tällaisia ajoittaisia sulamisia, jos verrataan siihen, että loppukeväästä kaikki sulaisi kerralla.

Harri Myllyniemen mukaan talvitulva helmikuussa ei ole tavanomaisin ilmiö.
Tänä vuonna edellytyksiä tulville on, sillä lunta on lounaassakin edelleen maastossa verraten reilusti.
Menneiden vuosien idylliä haikailevat eivät Myllyniemen tietojen mukaan ole ihan väärässä: vielä 1980-luvulla talvet olivat talvisempia.
–Talvi vuonna 1989 taisi olla ensimmäinen, jolloin oli ihan talvitulva.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan virtaamat kasvavat Perniönjoessakin kunnolla uudestaan vasta myöhemmin keväällä.

Jaa artikkeli: