Skip to main content

Yhres syntyi sisulla ja kahvista

Särkisalon vanhainkoti on historiaa, mutta Särkisalokodissa palavat valot. Yhres-toimintaa pohtivat tiistaina vas. Ulla Ahlqvist, Marita Lönnfors-Tähtinen, Pirkko Kainiemi, Päivi Engblom, Maija Butters ja Seppo Ahlqvist. Talossa on muutakin kuin Yhres: seinän takana näkyy muun muassa kirjaston ovi ja vasemmalta pääsisi päiväkotiin.

Särkisalokodin oleskelutilassa viljeltiin viime viikolla mustaa huumoria.
Särkisalossakin kannetaan nimittäin murhetta siitä, miten käy terveyspalveluiden: onko lähin terveysasema tulevaisuudessa edes Perniössä, siirtyykö päivystyskin Salosta Turkuun. Jos näin käy, särkisalolaisilla on suunnitelma valmiina.
– Sitten pitää pysyä terveenä, veisteltiin porukalla, johon tiistaina kuuluivat Maija Butters, Päivi Engblom, Mirja Meriluoto, UIla Ahlqvist, Marita Lönnfors-Tähtinen, Pirkko Kainiemi ja Seppo Ahlqvist.

Heitossa on totta toinen puoli. Se nimenomaan on ollut yksi Särkisalossa asemansa vakiinnuttaneen Yhres-toiminnan tavoitteista: tarjota ikäihmisille tekemistä ja kohtaamisia, pitää ihmisiä kiinni liikunnankin syrjässä ja täten terveinä ja pärjäävinä.

Yhres-toiminta, joka täyttää tänä keväänä kymmenen vuotta.
Sen taustavoimana on Särkisalokotiyhdistys, mutta tekemistä itsessään ei olisi ilman aktiivisia paikallisia ihmisiä.
Tiistaina kokoontuneesta joukosta Maija Buttersilla ja Mirja Meriluodolla on vissi osuutensa siihen, että toiminnan alkusanat aikoinaan lausuttiin.
Särkisalossa oli taisteltu vanhainkodin puolesta kiivaasti, mutta lopulta kaupunki päätti ajaa toiminnan alas vuonna 2011. Heräsi huoli: mitä ja millaista tekemistä pitäjän ikäihmiset voisivat kaivata.
– Koululla me varmaan istuimme ja mietimme, muistelee Butters.

Virisi ajatus omaehtoisesta ja paikallisesta tekemisestä. Pullakahveilla on saatu paljon aikaan ja niin Särkisalossakin. Yhres-toiminnan ensimmäinen muoto olivat keskiviikkokahvit, joita on sen jälkeen juotu Särkisalokodissa säännöllisesti. Kahvitusvuoro vaihtelee yhdistysten välillä.

Tapahtumakalenteri kertoo muusta ohjelmasta: torstairuokailujen päivän arvaa jo nimestä, senioritanssien sisällön samoin ja vertaisohjattu kuntosali pistää osallistujat liikkeelle, kunkin pystymisensä mukaan. Välillä on lenkkeilty ja aika ajoin retkeilty, saatu digiopetusta ja talkoiltu. Aivojumppaa tarjotaan kasvokkain ja netissä. Äijillä on oma leivontavuoronsa ja perjantaisin kuuluu lätke Ekkin korttiringistä.

Olennaista ei ole se, kuka on kylän korttihai vaan se, että samalla vaihtuvat kuulumiset, ilot ja murheet.
– Ja että lähdetään välillä kotoa johonkin, korostaa Särkisalokotiyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kainiemi.

Yhres juhlii 10-vuotispäiviään 7.2. kakkukahvien merkeissä. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään kello 11–13 ja 16–18.

Jaa artikkeli: