Skip to main content

Ansaitut juhlat

3.6.202117 kesäkuun, 2021Pääkirjoituksia

Viikonloppuna monet nuoret saavat nostaa valkolakin tai muun valmistujaislakin päähänsä. Saavutuksesta on oltava ylpeä: koronavuosi on koetellut kaikki suomalaisia tasapuolisesti. Yrittäjät ovat taistelleet kasvaneiden kustannusten kanssa, terveydenhuolto työmäärän kanssa ja koulunsa nyt päättävät nuoret elämästä koronarajoitusten keskellä.

Monelle vanhemmalle kansalaiselle nuorten koronaharmitus ei välttämättä avaudu. Koulupaineiden keskellä kamppailevalle nuorelle harrastustoiminnan keskeytymiset, maskisuositukset ja turvavälien pitämiset puhumattakaan eristäytymisestä kotiin karanteenimääräysten takia ovat varmasti vaikuttaneet motivaatioon ja yleiseen jaksamiseen. Siksi jokainen nuori, joka on kunnialla suoriutunut koulutöistä korona-ajan keskellä, ansaitsee kunnolliset päättäjäisjuhlat.

Viime vuonna ylioppilasjuhlia siirrettiin elokuulle. Tällä viikolla aluehallintovirasto kuitenkin suositteli koronarajoitusten höllentämistä ja kokoontumisrajoitusten lieventämistä. Kouluissa ei enää muuteta suunnitelmia kevätjuhlien osalta, mutta suvivirttä voi toki laulaa oman luokan kesken päättäjäisjuhlien sijaan.
Mutta mikä on tärkeintä, voi kokoontumisrajoitusten höllentäminen taata sen, että edes pieni lähisuku voi kokoontua nostamaan maljan nuoren kunniaksi. Se on jo jotain.

Kukaan meistä ei tiedä vielä, miltä maailma näyttää kesän jälkeen. Koronaturvallisuudesta on pidettävä siksi huolta. Koronarokotukset tuovat varmasti kauan kaivatun pääsylipun normaaliin, mutta hyvä yskimis- ja käsihygienia on edelleen tärkein virusten ja bakteerien torjuntakeino. Sitä voi olla hankala muistaa kesäisten lämpöaaltojen helliessä paljasta ihoa.

Silti pienestäkin valosta tunnelin päässä on nautittava. Kesä on nyt saapunut Suomeen.

Jaa artikkeli: