Skip to main content

Vaikeita vaalivalintoja

Kuntavaaleissa tiedot ehdokkaista jäävät väkisinkin pintapuolisiksi. Lupauksia ehdokkaat tietysti esittävät, vaikka ne eivät millään lailla liittyisikään valtuutetun tai lautakunnan jäsenen tehtäviin. Äänestysvalintoja tehdäänkin mitä kummallisemmin perustein.

Oma kaupunginvaltuutetun pestini on lopuillaan. Lähdin ehdokkaaksi puolueisiin sitoutumattomana, liityin sittemmin puolueeseen ja tulen olleeksi kahdeksan vuotta kaupunginvaltuutettuna. Erityisen mielenkiintoista ja vaativaa on ollut koko ajan kestänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenyys.

Opin arvostamaan kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Katja Taimelaa. Hän on hoitanut kansanedustajan tehtäväänsä mallikkaasti ja ollut minullekin avuliaana apuna tarvitessani tietoa meneillään olevista lainsäädäntöhankkeista ja lossiasioista.. Ilmoitus siitä, että kuntavaalien ääniharava ei asetu enää ehdolle oli yllätys, mutta ymmärrettävissä. Hän ilmoitti haluavansa keskittyä kansanedustajan tehtäväänsä, eikä aika yksinkertaisesti riitä valtuutetun vaativaan tehtävään.

Salosta on toinenkin kansanedustaja. Edustajatoimensa ohella hän kerkiää olla somerolaisena K-kauppiaana, kaupunginvaltuutettuna ja lisäksi kaupunginhallituksen jäsenenä. Miten se on mahdollista. Onko hän niin paljon tehokkaampi, vai onko kysymys kenties sukupuolesta.
Ne joilla on kokemusta valtuutetun työstä ja lautakuntatyöskentelystä ihmettelevät varmasti, miten yksi henkilö pystyy hoitamaan kaiken tuon. Vaikuttaa mahdottomalta, jos aikoo perehtyä asioihin ja hoitaa niitä kuntalaisten parhaaksi. Huitaisemalla se ei onnistu.

Entä riittääkö äänestämisen perusteeksi valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen jatkuva julkisuudessa esiintyminen hänen siviilitoimeensa kaupungin palveluksessa liittyvissä yhteyksissä. Kaupunginhallituksen jäsenenä käytetyissä puheenvuoroissa hän lähes poikkeuksetta ehdottaa kaupungin menojen kasvattamista. Nekin liittyvät pääsääntöisesti hänen omiin työtehtäviinsä kaupungin palveluksessa. Esityksiä ei oikein tohdita vastustaakaan kun tavoitteet näyttävät esitetyn vilpittömästi ja hyvän asian puolesta. Julkisuus ja suosio tulevat kylkiäisenä.

Olen oppinut arvostamaan tehtäviinsä paneutuneita, asiansa hallitsevia, laajoja kokonaisuuksia ymmärtäviä ja korkeamoraalisia valtuutettuja. Tai sitten minun pitää olla vakuuttunut siitä, että ensikertalainen ehdokas on aidosti esittämällään asialla ja sitoutunut edistämään yhteisiä asioita. Tarvitaan työtä Salon parhaaksi ja äänestäjien luottamuksen ansaitsemiseksi. Ei anneta julkisuustemppujen hämärtää valtuuston merkittävää työtä.

Heikki Liede
kohta ex-kaupunginvaltuutettu

Jaa artikkeli: