Skip to main content

18.6.2009 Pääkirjoitus

Järki päässä juhannuksena
Juhannusviikonlopun saapuminen tietää väistämättä piikkiä onnettomuustilastoissa. Väkeä on liikkeellä tavallista enemmän niin maanteillä kuin vesilläkin ja mökeillä eletään poikkeusoloissa tavalliseen arkeen verrattuna..
Kaiken juhlan keskellä on syytä pitää kuitenkin järki päässä.
Hetken mielijohteesta ja useamman kaljan nauttineena  syntyneet  ideat on syytä unohtaa saman tien.
Vaarallisinta on vesillä.  Viimeisen viikon ajaltakin vesiltä on monta varoittavaa esimerkkiä onnettomuuksista. Syyt vaihtelevat puutteellisista tiedoista ja taidoista täydelliseen hölmöyteen.
Unohdetaan pelastusliivit ja lähdetään liikkeelle jo valmiiksi rikkinäisellä kalustolla ja alkoholia nauttineena.
Maissa ja vesillä ryyppäämisessä on semmoinen ero, että kanervikkoon sammunut näkee kuitenkin juhannuspäivän, veneestä pudonnut ehkä ei.
Niin hurjalta kuin tuntuukin, uusavuttomuus on täyttä totta. Vaikka kesämökkien varustetaso lähentelee usein vakituisen asunnon tasoa, tiettyjä taitoja tarvitaan. Niitä kun ei ole, vahinkoja sattuu.
Järkevää on hakea kesämökin tarkka sijainti pelastuslaitoksen nettisivuilta,  koordinaateilla hätäkeskukseen annettu sijainti on yksiselitteinen.
Maanteillä kärsivällisyys on kaiken perusta. Liikenneturvallisuus pienenee sitä mukaa kun kuljettajan verenpaine ruuhkassa nousee.
Turvallista juhannusta!

Jaa artikkeli: