Skip to main content

Perinteiset juhannusherkut pitävät pintansa

– Grillattavaa eli maissia ja muita kasviksia, sekä lihaa, makkaraa ja herkkusieniä. Perinteistä juhannuksen ruokaa ei varsinaisesti ole, mutta sukulaiset kun kokoontuvat yhteen, niin monet tykkäävät silloin makkaraa grillata, vaikka eivät sitä muuten grillaisi, Pirjo Saarinen ja kummityttö Janica Katajainen kertovat.
Tiistaina ostoslistalla oli jätski.

Kaljaa ja makkaraa. Siinäkö lyhykäisyydessään perinteiset juhannusherkut mitä kaupasta koriin valitaan vai pelkkä oletus?
– Perinteiset juhannusherkut ja juomat pitävät pintansa eli virvokkeita, lihatuotteita, kasviksia ja vihanneksia. Paikallisia tuotteita menee koko ajan, mutta eritoten juhannuksena niiden menekki nousee. Kaikkeen on varauduttu ja kaikkea juhannuksena yleensä meneekin, S-market Perniön marketpäällikkö Anssi Lahti kertoo.

Samoilla linjoilla mennään K-Supermarket Perniössä.
– Juhannuksena meillä korostuvat palvelutiskin antimet eli kalaa ja pihviä haetaan. Myös hedelmä- ja vihannesosasto on suosittu juhannusherkkujen suhteen ja siellä korostuvat etenkin paikalliset tuotteet, joiden suosio näkyy koko kesän ajan, K-Supermarket Perniön yrittäjä Anette Holappa sanoo.

Samaa sanovat tiistaina kaupoilla olleet perniöläiset.
– Uusia perunoita, silliä, mansikoita ja possua grillattavaksi, sekä halloumia ja kesäkurpitsaa. Perinteeksi ovat muodostuneet uudet perunat, silli ja hyvä vihannessalaatti, Tuija ja Vesa Aaltonen kertovat.

– Kalaa, uusia perunoita, jotka ovat tietysti paikallisia, kuten vihanneksetkin. Yleensä juhannukseksi tehdään raparperipiirakkaa, jos niitä kasvaa silloin vielä. Suvun ja ystävysten kokoontuessa perinteenä on myös tehdä ulkona sekapataa, jossa on ohraa, possua ja vihanneksia,  tuumi  puolestaan Riitta Varemäki.

Jaa artikkeli: