Skip to main content

Yrittämisen pelko turhaa

Yrittäjyys ja siihen rohkaiseminen nousevat puheeksi usein, kun työllisyydestä puhutaan.

Maanantaina asiaa sivuttiin Perniön yhteiskoulussa:  oman yrityksen perustaminen ei ole poissuljettu vaihtoehto nuoren kesätyöksi.  4H-yritys on oivallinen keino päästä sisään yrittäjyyden maailmaan.
Tiistaina aihetta käsiteltiin Perniön torilla: EU-parlamenttiin ehdolla oleva Mikael Pentikäinen muistutti, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat parhaillaan ne, jotka työllistävät.

Tiistai-iltana teemaan puuttui Ylen Radio Suomen Elämänmenoa- ohjelmassa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, joka totesi aikojen muuttuneen.  Vanhasen mukaan hänen ikäpolvensa on vielä opetettu menemään toiselle töihin, ja tuohon aikaan kuuluivat myös isot yritykset. Vanhanen huomautti myös, että pieniä, uusia yrityksiä ei synny, jos ei ihmisillä ole myös halua pieneen riskinottoon.

Varovaisuus on toisaalta helppo ymmärtää: muistissa ovat vielä edellisen laman seuraukset, 1990-luvun pankkikriisin peruina syntyneitä velkoja moni maksaa edelleen.  Menneisyydelle ei toisaalta saisi antaa painoarvoa määräänsä enempää.

Yrittäjyyteen rohkaisemisessa ei ole kyse vain uusien yritysten perustamisesta, vaan myös siitä, että nykyiset pienet yritykset saisivat jatkajia esimerkiksi vetäjän eläköityessä.

Kansantalouteen pienten yritysten syntyminen sinne tänne vaikuttaa hitaasti:  ensin vaikutukset tuntuvat työllisyystilastoissa ja paikallistaloudessa, sitten   seudullisessa.   
Hitaasti joukosta voi alkaa nousta myös niitä yrityksiä, joilla on vaikutuksia vaihtotaseeseen.  Varmaa on, että ilman yritysten määrän kasvua näitäkään ei löydy.

Jaa artikkeli: