Skip to main content

Salon talouden sopeuttamisohjelman hyväksymistä aiotaan kiirehtiä. Kaupunginvaltuuston oli määrä hyväksyä noin kymmenen miljoonan euron säästöihin tähtäävä ohjelma kesäkuun puolivälissä, mutta maanantaina kaupunginhallituksen kokoukseen tuli tieto, jonka mukaan kokous onkin jo kesäkuun alussa. 

Kiirehtiminen on aiheuttanut muun muassa sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua, mikä ei ole ihme. Kuntalaiskuulemisten kierros ehditään toki käydä läpi, mutta tämän hetken tiedon mukaan lautakuntakierros jäänee väliin.

Esityksen laatijoiden näkökulmasta kiirehtiminen voi olla ymmärrettävääkin; viime viikon tiedotustilaisuudesssa kaupungin virkamiesjohto korosti, että ohjelma olisi syytä hyväksyä koko lailla esitetyssä muodossa, tai yhden kohdan muokkaaminen voi johtaa myös toisen kohdan muuttumiseen.

Kiire ei tietenkään voi olla oikea syy: kaksi viikkoa ei ole ratkaisevaa, jos puheena on seuraavia vuosia ja miljoonia euroja koskeva suunnitelma.
Sopeutusohjelman pohjalta koottavan talousarvion tekemisessä syksyllä voidaan varmasti kiriä takaisin mainittu pariviikkoinen.

Niin tai näin, lautakuntakäsittelyn ohittaminen – jos siihen mennään- ei ole ainakaan malliesimerkki siitä, miten demokraattinen päätöksenteko toimii. Lautakunnat olisivat virallisessa käsittelyssään oman alansa asiantuntijoina voineet pyytää tarkennuksia, lisäselvityksiä tai tehdä pieniä muutoksia esitettyihin summiin, jos sellainen tarpeelliseksi olisi katsottu.

Nähtäväksi jää, innostaako vai lannistaako uusi kuvio kuntalaisia ottamaan kantaa talousasioihin kuntalaistilaisuuksissa. Perniössä tällainen tilaisuus järjestetään puolentoista viikon kuluttua.

Jaa artikkeli: