Skip to main content

Yllättävä työllistäjä

Strömman ja Dalbyn kylien alueella on käynnissä sattuman kautta mielenkiintoinen yhtälö; näihin kahteen kylään satsataan julkista rahaa parhaillaan tai lähiaikoina melko lailla;  käynnissä on niin mittavaa siltaremonttia kuin kanavan varustuksenkin uusimista – ja ehkä eniten kylän elämään vaikuttavana panostuksena entisen hotellin muutostyöt.  Rantahotellista tulee kevään aikana koti seniori-ikäisille kehitysvammaisille.

Asuinyksikön perustamisen takana on Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri, ja kaiken takana poliittinen linjaus, jonka nojalla kehitysvammaistenkin varsinainen laitosasuminen siirtyy historiaan,  ja tilalle tulevat erilaiset asumispalvelut.  
Kuvio on samansuuntainen kuin Perniön Juhalassa.  Sama politiikka on saanut aikaan sen, että Juhalasta on tullut myös merkittävä työllistäjä, kun saman katon alla asuu nyt entistä enemmän tukea ja ohjausta tarvitsevia ihmisiä.

Politiikkaa tässä tapauksessa tehdään –tai ainakin pitäisi tehdä-  niin, että kehitysvammaisten elämänlaatu on asialistan ykkönen.  Hyvä on, jos uudet asumisratkaisut vielä tuovat tehokkuutta eli säästöjä.

Ainakin Varsinais-Suomessa uusilla linjauksilla näyttäisi olevan sellainenkin myönteinen vaikutus, että niiden myötä maaseudulle on syntynyt hoitoalan työpaikkoja.  Kaksitoista työpaikkaa Dalbyn kokoiseen kylään ei ole ihan vähän.

Jaa artikkeli: