Skip to main content

Varsinais-Suomessa pärjää tulevaisuudessa pitkälti yhdellä kirjastokortilla, kun Salo päätti ennen joulua liittyä Vaski-kirjastoverkkoon. 

Vaski on Turun kaupunginkirjaston vetämä kirjastojen palvelujärjestelmä.  Verkkoon kuuluvissa kirjastoissa pärjää yhdellä kortilla, niiden välillä kulkee yhteinen aineisto, ja jatkossa esimerkiksi Vaski-kirjastojen e-kirjoihin pääsee tutustumaan myös Salosta.
Ennakkotietojen mukaan uudistuksessa on kirjaston käyttäjien kannalta lähinnä plussapuolia:  käsille tulee huomattavasti nykyistä enemmän aineistoa ja mahdollisuuksia.    Arkisia tilanteita, joissa muutos helpottaa elämää, saa äkkiä mietittyä pitkänkin listan.
Tämän hetken tietojen mukaan uudistus ei myöskään lisää kaupungin menoja.
Toisaalta se voi vapauttaa kaupungin omia resursseja varsinaiseen palvelutyöhön.

Vaski-verkko on kasvanut pikkuhiljaa, esimerkiksi Kaarina liittyi siihen vasta vajaat kolme vuotta sitten.   On hyvä muistaa, että kunnat ja kaupungit vastaavat kirjastotoimesta alueellaan edelleen itse, vaikka ne osana maakunnallista verkkoa ovatkin.   Ehkä myös hyviä käytäntöjä ja ideoita vaihdellaan jatkossa kirjastojen välillä entistä kerkeämmin.

Aivan yhdessä yössä muutos ei tapahdu, ensi vuosi mennee uudistusta valmisteltaessa.
Siinä samalla voidaan miettiä, millä muilla toimialoilla kunnat voisivat tehdä tällaista aivan selvästi kuntarajat ja jopa työssäkäyntialueiden rajat ylittävää yhteistyötä.

Jaa artikkeli: