Skip to main content

Yhres pitää sukupolvetkin yhres

Särkisalokodin vuosi pistettiin pakettiin joululounaalla viime viikolla. Ennen ruokailua oli ohjelmassa yhteislaulu. Etualalla tunnelmoivat Veikko Tähtinen ja Eino Hakanpää.  Särkisalokoti on hiljentynyt joulunaikaan, kirjasto lainasi vielä maanantaina joululukemista.
Viime viikkoon saakka talossa on ollut vipinää, eikä vähiten vanhustyön Yhres etteskesi-hankkeen käynnistämänä.

Yhres-koordinaattori Päivä Lindeman istahti ennen joulutaukoa listaamaan, miten vuosi meni. Yleisarvosanaksi vuodelle tulee todella hyvä.
Paljon toimeliaisuutta on jo syntynyt ja viikoittaisista tapahtumista on tullut tärkeitä tapaamisia.
–Ikäihmiset lähtevät entistä reippaammin liikkeelle, nyt kysytään rohkeasti kyytiä tuttaviltakin.
Keskiviikkokaffet aloitettiin melkein heti talon avaamisen jälkeen ja kahvittelijoita löytyy joka viikko.
Torstairuokailun kävijämäärä on vakiintunut kahden-kolmenkymmenen paikkeille. Ennen ruokailua halukkaat voivat käydä porukassa kävelylenkillä. Tiistain ohjattu kuntosali vetää sekin hiljalleen yhä enemmän väkeä.

Kaiken takana on pitkälti vapaaehtoisten tekemä työ. Päivi Lindeman murehtiikin, kun ahkerat vapaaehtoiset häärivät niin monessa paikassa, omissa yhdistyksissään ja Särkisalokodissa.

Yhres etteskesi auttaa ikäihmisiä myös omassa kodissa. Etsivän vanhustyön puitteissa Yhres-työntekijä käy yhdessä diakonin kanssa yksinäisten vanhusten luona juttelemassa ja kartoittamassa tarpeita.

Hanke kestää tällä erää ensi vuoden, rahoitus on jo varmistunut, mutta jatkoa on hahmoteltu. Yhres on osa Vanhustyön keskusliiton hallinnoimaa Eloisa ikä-avustuohjelmaa. Eloisa ikä jatkuu vuoden 2017 loppuun ja Lindeman pitäisi luontevana, jos Yhres-hanke jatkuisi yhtä pitkään.

Särkisalokodissa sukupolvet kohtaavat väistämättä, kun talossa toimii päiväkoti, eskari, nuorisotila ja kirjasto.
Tarvetta iltapäivätoiminnalle on, kun Särkisalossa ei ole iltapäiväkerhoa.
–Lapset tulevat joskus suoraan koulusta tänne hengailemaan, se sopii. Tämä ei ole iltapäiväkerho, mutta aina on joku aikuinen olemassa.

Jaa artikkeli: