Skip to main content

WWF tuo kymmeniä käsipareja talkoisiin Latokartanonkoskelle ja Saarenjärvelle

Kiskonjoki kuohuu kohti koskea. Sillalla maisemia katselevat WWF:n Jussi Nikula ja Elyn Pinja Kasvio ja kauempana WWF:n Matti Ovaska ja Manu Vihtonen.Latokartanonkoski näytti parhaat puolensa viime torstaina; virta oli vuolas ja kevätaurinko paistoi.
–On hieno paikka. Tällaisia kohteita ei eteläisessä Suomessa juuri ole, hehkutti WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Kosken rantoja ei kierretty luontoretkimielessä vaan tulevia työmaita katsellen. WWF järjestää Kiskonjoella kahdessa paikassa talkooleirit elokuussa; osa leiristä tehdään töitä Latokartanonkoskella ja muutama päivä käytetään Saarenjärvellä.

Kiskonjokivesistössä tehdään kunnostustöitä useamman hankkeen puitteissa.
WWF:n leiri toimii Freshabit-hankkeen alla se järjestetään yhdessä Ely-keskuksen kanssa. Kokonaisuuteen liittyy myös Saarenjärveä parantava Saavi-hanke.
Elokuussa rannoilla uurastaa parikymmentä talkoolaista ja lisäksi edustajat taustaorganisaatioista. Talkooleirien suosio hämmästytti jopa järjestäjänsä.
–Parissa tunnissa olivat listat täynnä, kertoo suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Elokuuhun on vielä matkaa, mutta jotain tehtävistä toimenpiteistä tiedetään jo: Latokartanonkoskella aiotaan muun muassa poistaa vieraslajeja, siistiä roskia ja ehostaa aiemmissa kunnostustöissä jääneitä koneenjälkiä.
Kosken rantamilla on avattu viime syksynä uusia polkuyhteyksiä ja uusittu opastusta ja tässä työssä maastoon on jäänyt vähän traktorinjälkiä. Urat siistitään purulla.
–Ja luontohan ottaa äkkiä omansa takaisin, muistutti paikallisoppaaksi lähtenyt Jarmo Markkanen.
Saarenjärvellä jatketaan puolestaan niittoja. Saavi-hankkeen projektikoordinaattori Maria Yli-Renko arvelee, että töitä tulee tehtäväksi sekä käsin että koneilla.
Yksi osuus Freshabit-hanketta ovat virtavesien kunnostukset ja purouomiin puututaan myös elokuun talkoissa.

Jaa artikkeli: