Janne Rautio veistää graavikalasta siivuja ja tarjoaa kohta vieraalle kalaleipää.
-Siika on tiukoilla tässä kisassa, eikö vaan, hän kysyy.
Maistuva kala leivällä on graavattua säynävää; mausteena suolaa, pippuria, sokeria ja Raution itse tekemää yrttiseosta.
Kohta tarjolle tulee lisää maistiaisia: savustettua sorvaa ja särkeä. Keittoa varten Rautio on keittänyt liemen neljästä särkikalasta ja kiiskestä.
Ensimmäisen kerran särkisalolainen Rautio kertoi kirjahaaveestaan kesällä 2013. Tuolloin kirja kulki työnimellä “Roskakalasta gourmetruokaa”.
Nyt viiden vuoden työ päättyy, kun Otava julkaisee Raution kirjan “Suomalaista villikalaa”. Virallinen ilmestymispäivä on torstai. Mukana kirjassa on kaikkiaan 23 kalalajia, ja läpi käydään niin kalan käsittely kuin reseptitkin. Rautio on intohimoinen kotikokki, mutta saanut vetoapua muualtakin – esimerkiksi keittiömestari Maija Silvennoinen on antanut kirjaan ohjeita.
-Työn määrä yllätti, Rautio myöntää.
-Vaikka suu paukkuu, on sittenkin eri juttu kirjoittaa painettua tekstiä.
Kalojen lisäksi kirjassa aiheena on muun muassa rakkolevä, joka on oiva lisä kalakeittoon.
-Tuorein vuosikasvu pilkotaan ihan viimeksi liemen sekaan. Siinä on hieno meren maku, Rautio vinkkaa.
Piirroksia kirjaan on tehnyt palkittu Sakke Yrjölä, kuvista pääosin vastaa kokenut Timo Viljakainen.
-Tässä on äkkiä 20 henkeä ollut mukana, Rautio toteaa.
Särkisalon kalakuulumisia torstain lehdessä