Skip to main content

Verot nousevat Salossa

Maksaako Salo-lisä mansikoita ihmetellään lisän puolittamispuheita.Salossa nousee ensi vuonna tuloveroprosentti 19.5 prosenttiin ja kiinteistöverot nousevat yhdellä prosentin kymmenyksellä. Korotuksilla kerätään kassaan viisi miljoonaa euroa.
 Jos talous tasapainotettaisiin tuloverolla, oikea prosentti olisi noin 25 prosenttia, pelotteli talousjohtaja Seppo Juntti.
Valtuustoryhmät ovat keskustaa lukuun ottamatta hyväksyneet yksimielisesti veronkorotukset ja säästökohteet, joiden avulla talous pyritään samaan plussalle muutamassa vuodessa.
Veronkorotusten lisäksi Salo-lisä puolitetaan. Lisäleikkaus on yksi kohta, josta osa keskustaryhmää on eri linjoilla muiden puolueiden kanssa.
Valtuustoryhmien neuvottelujen tulosta esiteltiin torstaina. Sen pohjalta hallintokunnan lähtevät työstämänä omia talousarvioesityksiään ja valtuuston pitäisi tehdä päätöksiä lokakuussa.
Salon talousongelmien takana on kaupungin saama yhteisövero-osuus, joka Nokia myötä on hiipunut murto-osaan takavuosien osuudesta. Samaan aikaan loppuu yhdistymisavustuksen maksaminen  ja valtionosuusuudistus vie sekin vähän.
Puheenvuoroissa muistutettiin monta kertaa, ettei ahdinko ole kuntaliitoksen syytä, niin kuin usein kuulee väitettävän vaan verotulot ovat romahtaneet.
Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko pitää kuitenkin hyvänä, että liitos on jo tehty, kun kuuntelee maan hallituksen linjauksia.
–Me voimme kehittää rauhassa omaa toimintaamme.
Neuvotteluissa on sovittu, ettei henkilökuntaa lomauteta, mutta vapaaehtoisin toimin haetaan 2 miljoonan euron säästöjä.
Sosiaalipuolella vanhustenhuollon rakennemuutoksella pyritään kahden miljoona säästöön ja ostopalveluja karsitaan kahdella miljoonalla. Ostopalvelujen tarve vähenee, kun kaupungin oma lastensuojeluyksikkö valmistuu.
Sivistystoimessa miljoonan säästöt saadaan aikaan puolittamalla Salo-lisä ja lakkauttamalla Mussaaren ja Nurkkilan koulut.

Jaa artikkeli: