Vanhempainyhdistyksillä ja –toimikunnilla on jatkuvasti tärkeämpi rooli siinä, mitä muuta kuin oppitunteja kouluissa lukuvuoden aikana tehdään.
– Kuudesluokkalaisten leirikoululle yhdistyksen olemassaolo on ihan elinehto, sanoo Perniön kirkonkylän koulun vanhempainyhdistyksen sihteeri Mirja Kataja.
Merkitys samoin esimerkiksi kulttuurielämysten järjestäjänä on kasvanut sitä mukaa kun kaupungin puolesta esimerkiksi retkiin osoitetut määrärahat ovat pienentyneet.
Saman kuittaa Kirkonkylän koulun rehtori Pasi Isokangas.
– Voi sanoa, että käytännössä omin rahoin tehdään matkat.
Takavuosina kaupunki kustansi ainakin kuljetukset ja vielä Salon aloittaessa 2009 oli mukana ohjelmassa erityinen leirikouluraha.
– Sekin on mennyt olemattomiin, toteaa Isokangas.
Tänä keväänä kuudesluokkalaiset tekevät muutaman päivän retken Kisakeskukseen. Noin 5000 euron kuluista puolet on oppilaiden itse esimerkiksi diskoilla keräämää rahaa. Viidenneksen kustantaa vanhempainyhdistys ja osansa antaa myös Väinö Ahqvistin säätiö.
Vanhempainyhdistys pitää oppilaat myös kulttuurissa: se järjesti muun muassa hiljakkoin oppilaille matkan elokuviin Saloon.
– Tietääkseni joukossa oli sellaisiakin oppilaita, jotka eivät olleet ennen elokuvissa käyneet, muistuttaa Mirja Kataja.
Taustalla on kuitenkin huoli siitä, että aktiivisia ihmisiä riittää mukaan jatkossakin.
– Monella on syyllinen olo siitä, että ei ehdi mukaan toimintaan. Omien resurssien mukaan saa olla mukana, lupaa Kataja.
Vanhemmilla on osuutensa toimintaan myös päiväkodeissa.
Puolukkapuiston lapset kävivät viime viikolla kirkonkylällä ja söivät retkellään myös jätskit. Kiitos siitä kuului vanhempaintoimikunnalle, joka on kerännyt varoja viimeksi pääsiäismyyjäisten avulla.
– Siitä se lähti, kun kaupunki leikkaa ja leikkaa. Haluttiin pitää huoli siitä, että on mahdollisuus johonkin ylimääräiseenkin, kertoo aktiivinen jäsen Sanna Sundberg.