Skip to main content

Valvooko isoveli

Kiireinen kaveri kertoo kotona lähtevänsä Saariselälle firman myyntiseminaariin. Siellä pidetään aika haipakkaa, joten ei paljoa ehdi soitella eikä vastailla. Palaan sitten lauantaina. Hei vaan ja pusi pusi.

No maailmanmiehellä oli muut mielessä. Hän ottikin lennon Tukholmaan. Arlandan kentällä kaikki puhelinkioskit olivat varattuja. Kiire kun painoi päälle, suomipoika avasi kännykkänsä ja kilautti pikkulinnulleen. Hej min sötnos, kommer snart, kyss tills dess. Odottamatta edes vastausta hemmo sulki puhelimensa.

Mutta mutta, kun kännykkänsä avasi vieraassa maassa, se rekisteröityi sen maan systeemiin. Kotona olikin sitten selittämistä. Vaimolle oli ilmaantunut tärkeää kysyttävää. Miksiköhän puhelimesta kuului riikinruotsiksi jotain, että personen ni söker kan inte nås? Voiko kännykkä Saariselällä rekisteröityä ruotsalaiseen verkkoon?

Ulkomailla pitää kännyköiden kanssa olla tarkkana. Netissä näkyy vieläkin kitkeriä purkauksia useiden satojen eurojen puhelinlaskuista, vaikkei ole soitettu mihinkään. Vastattu kyllä on. Lasku tulee tietysti vastaajalle, koska soittaja ei voi tietää, missä vastaaja luuraa. Vai voiko sittenkin?

Meille kaikille tulee ärsyttäviä markkinointipuheluja. Aina ei voi jättää vastaamatta, koska soittajalla saattaa ollakin tärkeää asiaa. Eikä puhelinmyyjille voi haistatella, ihmisiähän he ovat. Voi tietysti keplotella toteamalla, että nyt on kiire, odotan soittoa lääkäriltäni, en voi puhua.

Mutta tietääkö puhelinmyyjä ennen soittoaikomusta, että hänen tavoittelemansa henkilö on ulkomailla eikä todennäköisesti vastaa. Operaattori tietää asian varmasti, mutta se ei saa noin vaan luovuttaa tätä tietoa muille. Vahva epäilys on kuitenkin herännyt!

Kun oleskelee Euroopan ulkopuolella, tulee pidettyä puhelinta kiinni. Minulla on sellainen liittymä, että soittoyrityksistä tulee tekstiviesti, josta näkee soittajan numeron. Numeron haltijan voi helposti tarkistaa. Joskus systeemi ilmoittaa, että numero on tuntematon tai että siitä soitetaan poikkeuksellisen paljon.

Puheluja tulee ulkomailla oleskelun aikana tasaista tahtia, mutta markkinointipuhelut loppuvat tyystin. Kun taas palaa kotiverkkoon, rumba alkaa. Siis tietääkö puhelinmyyjä, että puhelimeni on vieraassa verkossa? Tai ydinkysymys, luovuttaako operaattori tällaista tietoa joillekin?

Kysymykseen ei tahdo saada eikä löytää vastausta. Tosin eräs liittymien myyjä lipsautti, että kyllä ne puhelinmyyjät vaan sen tiedon saavat. Tiedon puuttuessa salaliittoteoriat alkavat levitä.

Asuntomurtoja puuhailevat pikkukonnat olisivat varmaan tyytyväisiä, jos voisivat profiloida asiakkaitaan. Kun saisi varman tiedon, että kämppä on pienistä valoista huolimatta tyhjillään, bisnes sujuisi tuottoisammin.

Tässä olisi tietosuojavaltuutetulla työsarkaa.

EU:ta parjataan, koska ihmisten pitää aina saada syyttää jotakin itseään isompaa. Puhelinmaksuissa tuli kuitenkin taas vääjäämättä esiin EU:n voima. Vuodesta 2017 EU- ja ETA-maissa verkkovierailut eivät enää ole maksaneet ylimääräistä. Voi siis melko huoletta soitella ja vastailla. Tosin operaattoreille jätettiin pieni porsaanreikä. Ne voivat periä “kohtuuttomasta käytöstä” lisämaksua.

pajen.fi

Jaa artikkeli: