Skip to main content

Ukulele käy punkiin ja Havaiji-tunnelmiin

Rauni Rokan laukuista löytyy ukulelet melkein joka lähtöön.  OIkealla on banjolele, banjon tavoin metallikoppainen ukulelen sukulainen.Miettikääpä ukulelea. Mitä tulee mieleen ensiksi? Joku hupijuttu kuten Ohukainen ja Paksukainen vanhassa komediassa, tai Elvis hömpän Havaiji-leffan julisteessa?

Nyt unohtakaa kaikki edellinen. Ukulelesta on kerrassaan moneksi, kunhan sille annetaan mahdollisuus.
–Se käy punkista klassiseen, tiivistää perniöläinen Rauni Rokka.

Hän jos kuka sen tietää. Rokka tunnetaan Duo Iäni-kokoonpanosta, mutta lisäksi hän vetää Salon ukuleleorkesteria ja vaikuttaa myös Trilobeatit-kokoonpanossa, niin ikään ukulelensa kanssa. Vastikään Rokka palkittiin tekstistään ”Vintage Love” Karkkilassa järjestetyillä Kukulele-festivaaleilla.

Ukulele poikkeaa kooltaan ja vireeltään kitarasta. 
–Neljä kieltä asettaa toisaalta rajoitteen, mutta toisaalta siitä tulee haastetta, Rokka kuvailee.
Hienon musiikin alkuun pääsee helposti; neljä vapaata kieltä soitettuna tuottaa C6-soinnun; siinäpä Beatlesin Fool on the Hillin alku!
–Ukulele sopii vakavampaankin ja surumusiikkiinkin, Rokka lupaa.
Näin siitä huolimatta, että soittimessa on jotain pohjimmiltaan hyväntahtoista.
–Niin on, että vaikka olisi huono päivä, niin se muuttuu hyväksi siinä soittaessa.

Rauni Rokan elämää musiikki on sävyttänyt aina. Jo pikkutyttönä hän lauloi automatkoilla ja veljien kannustuksella oli osuutensa siihen, mistä aiheesta laulu syntyy. Tädin piano kiehtoi ja veljen kitaraa piti kokeilla salaa. Soittoharrastus sai hyvän alun ja veli lopulta innosti kokeilemaan ukuleleakin.

Karkkilan voittajalaulu kuullaan Duo Iänen keikalla Teijon Mazzuunissa lauantaina. Samoin ohjelmassa on muuta omaa musiikkia ja lainakappaleitakin.
Äänessä ovat Rokan ja Esa Lehtisen soittimina kitarat ja ukulelet. Keikka alkaa klo 16.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: