Skip to main content

Ujosta ylikulmalaistytöstä kasvoi sinnikäs selvittäjä

Rebekka Härkönen sanoo olleensa aina kova kyseenalaistamaan.  Toimittajan ammatissa luonteenpiirteestä on ollut vain hyötyä.Uutistyötä leimaa usein kiire: aamulla annetun aiheen pitäisi olla uutisena huomisen lehdessä.  Toisaalta  jonkun aiheen parissa voi kulua vuosia.
–Ainakin vuosi menee vielä Kupittaan seurannassa, uskoo Rebekka Härkönen.  

Eräälle virstanpylväälle hän tuli viime viikolla: Turun Sanomien oikeustoimittajana työskentelevä Härkönen voitti Bonnierin Suuren journalistipalkinnon. Vuoden jutun palkinto tuli Kupittaan sairaalan väärinkäytöksiä koskeneesta uutisesta.  
Varsinainen paljastusjuttu julkaistiin viime vuoden helmikuussa ja sen jälkeen seurantajuttuja on tehty useita.  Nyt tapauksen viimeisetkin haarat ovat menossa käräjäoikeuden käsittelyyn.

Jutulla on tekijänsä kautta kytkös myös eteläiseen Saloon.  Rebekka Härkönen on viettänyt Perniössä nuoruutensa ja kirjoittanut runoja ja novelleja pienestä pitäen.
Kirjoittamiseen mallia ei tarvinnut hakea kotia kauempaa: Härkösen isä kirjoitti runoja koko ikänsä.
–Sen voin sanoa, että hän oli lahjakas kirjoittaja. Sitä ihailin ja halusin olla yhtä hyvä.
Vielä kirjoittamistakin tärkeämpi asia ujolle alakoululaiselle oli lukeminen.  
–Maalaistytölle se avasi ovet paikkoihin, joihin ei muuten olisi ollut pääsyä.

Toimittajan työ ei käynyt kouluaikana mielessä, vaikka kouluporukka toimitti kahtakin lehteä.  Härkönen muistelee, että toinen lehdykkä olisi ollut hevosaiheinen.
–Hevostyttö en ole koskaan ollut, mutta tykkäsin toimittaa.

Viime helmikuun jutussa Härkönen kertoi muun muassa, miten Kupittaan sairaalan G1-osastolla on lääkitty potilaita tiedottomaksi, pahoinpidelty ja pakkoeristetty potilaita. Uutisointi käynnisti poliisitutkinnan, jonka seurauksena oli rikosepäily koskien kahdeksaa kaupunginsairaalan työntekijää. Lisäksi kolmelle Turun virkamiesjohtajalle annettiin varoitukset ja yhdelle huomautus.

Valviran mukaan jutun seurauksena muuallakin Suomessa on tarkistettu psykiatristen hoitolaitosten käytäntöjä.
–Juttu näytti, että toimittajalla on mielettömästi valtaa muuttaa asioita, jos hän  vaan on valmis sitä käyttämään, Härkönen toteaa.

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: