Skip to main content

Turvapaikkapolitiikan hinta kunnille on kova

Maahanmuuttovirasto (Migri) isännöi Suomen kuntia päättämällä, mihin se perustaa vastaanottokeskuksen (vok) tai hätämajoituksen turvapaikanhakijoille. Migri neuvotteli Salossa salaa yksityisen toimijan kanssa vastaanottokeskuksen avaamisesta. Kaupunkia tai kuntalaisia ei asiassa kuultu, eikä Migri ilmoittanut avaamisesta.

Märynummen vokissa on tällä hetkellä noin 80 turvapaikanhakijaa. Halikon sairaalan tiloihin mahtuu 800-1000 turvapaikanhakijaa. Kiskon Kalliolassa on alaikäisten vok, jossa on 40 turvapaikanhakijaa. Kärkelään ollaan avaamassa 20 nuoren keskusta. Salon Piihoteliin kaavaillaan 200 turvapaikanhakijaa. Karkeasti laskettuna Salossa on optio noin 1300 turvapaikanhakijalle.

Salon talous on kuuden viimeisen vuoden ajan ollut pahasti alijäämäinen, palveluita on jouduttu karsimaan rankalla kädellä talouden tasapainottamiseksi. Työttömyysprosentti oli lokakuussa 15,3.
Turvapaikanhakijoiden on käytännössä mahdoton työllistyä Saloon. He kuormittavat terveydenhuoltoa. Turussa on yritetty ujuttaa paperittomien terveydenhuollon avaaminen kunnan budjettiin. Tätä ei pidä hyväksyä. Perussuomalaiset ovat hallituksessa taistelleet tulossa olevan tartuntalakiuudistuksen kanssa saman asian osalta, ja infektiolääkärit eri puolilla Suomea ovat kauhuissaan kulujen määrästä. Paperittomien terveydenhuolto ei ole menossa läpi valtakunnallisesti, eikä sen pidä mennä läpi Salossa.
Huomionarvoista on vastaanottokeskusten aiheuttamien kulujen korvaaminen kunnille. Asiaa markkinoidaan siten, että valtio maksaa kulut, mutta nyt alkaa olla selvää, että valtio maksaa rahat takautuvasti, jolloin näitä rahoja ei todellisuudessa ole olemassa.

Tilanne on erityisen kiusallinen, kun yksityinen toimija lähtee Migrin kanssa pyörittämään esimerkiksi nuorille turvapaikanhakijoille tarkoitettua keskusta, jonka kuluista kunta joutuu maksamaan esi- ja perusopetuksen sekä terveydenhuollon. Näitä rahoja kunnat tuskin tulevat saamaan valtiolta takaisin.
Salon seudun Perussuomalaiset paheksuu syvästi tapaa, jolla Migri ja yksityiset toimijat menettelevät. Migrin toiminta sotii demokratiaa vastaan. Yksipuolisilla päätöksillä Salo tulee kuihtumaan, ja ennen pitkää olemme yksi niistä noin 200 kunnasta, jotka ennusteiden mukaan katoavat Suomen kartalla. Emme ole halunneet massiivista ja hallitsematonta turvapaikanhakijoiden virtaa. Emme halua kuntalaisten verovaroja käytettävän Suomen holtittoman maahanmuuttopolitiikan hyväksi.

Heikki Tamminen
Salon seudun Perussuomalaiset ry,
puheenjohtaja
Jani Salomaa
Salon seudun Perussuomalaiset ry,
varapuheenjohtaja
Sinikka Makkonen
Salon seudun Perussuomalaiset ry, sihteeri
Sanna Leivonen
Salon seudun Perussuomalaiset ry,
hallituksen jäsen
Mikko Lundén
Salon seudun Perussuomalaiset ry,
hallituksen jäsen
Tapio Ruohonen
Salon seudun Perussuomalaiset ry,
hallituksen jäsen
Tapio Äyräväinen
Salon seudun Perussuomalaiset ry, hallituksen jäsen

Jaa artikkeli: