Skip to main content

Turhia johtopäätöksiä

Kesä ja eläinuutiset tuntuvat kuuluvan yhteen.   
Aina uutisten todenperäisyyydestä ei ole voinut olla varma;  runsaat parikymmentä vuotta sitten kohistiin Ruokolahden leijonasta ja 2000-luvun alussa metsästettiin Perniön pythonia.

 Eteläisessä Salossa on viime päivinä puhuttu karhuista ja ihan vakavissaan;  havaintoja on tehty eri puolilla aluetta ja kuvallinenkin todiste ainakin yhdestä eläimestä on saatu.
Kovin viljalti karhuhavaintoja ei eteläisessä Suomessa, pyöreästi Lahden eteläpuolisella alueella tehdä.  RKTL:n toukokuisen arvion mukaan Suomessa elää noin 1500 karhua.

Sen kummempiin johtopäätöksiin Perniön havaintojen perusteella tuskin on vielä aihetta.   Karhu on eräiden arvioiden mukaan vain matkalla halki pitäjän.  Luonnollisesti on toki kiusallista, jos se matkallaan särkee mehiläispesiä tai aiheuttaa muuta tuhoa.

Toisaalta, jos karhu on seudulle asettumassa, ei asiasta ole aihetta kehitellä paniikkia.   
Se omaisuus, mikä karhua kiinnostaa,  lienee mahdollista suojata.   Yli tuhannen karhun ja ihmisen kohtaamisia sattuu lopultakin varsin vähän.  Karhu valitsee elinpaikkansa ja reittinsä niin, että se voi vältellä ihmistä.   

Oma kysymyksensä on, toisiko karhun asettuminen tulevan kansallispuiston metsiin alueelle omanlaistaan lisäarvoa.
Eteläisen Salon metsät ovat niin suuret, että karhun ja metsiä virkistyksekseen käyttävien ihmisten niihin pitäisi mahtua yhtaikaa. 

Jaa artikkeli: