Skip to main content

Tuohitun talot täyttyvät

Tuohikodon keittiössä on remontti vaiheessa. Elli Kaukiainen ja Tanja Virtanen toivovat, että komea puuhella saisi uuden kodin.Tuohikodosta kuului tiistai-iltana naurunremakka pihalle asti.
–Tällaista meillä on. Porukka tulee keskenään hyvin juttuun, sanoo Marja Kyrölä.

Alkamassa oli Tuohitun kyläyhdistyksen kokous, jossa on tarkoituksena lyödä lukkoon suuntaviivoja tulevalle kesälle.
Tuohittu on malliesimerkki siitä, että palvelujen hiipumisen ei tarvitse tarkoittaa kylän kuolemaa. Tiistaina plussarakkeeseen merkittiin ennen muuta se, että kylään on sekä syntynyt lapsia että muuttanut lapsiperheitä.
–Talot menevät kaupaksi aika nopeasti, on Anja Saijoki huomannut.

Yksi eläväisyyden mittari on se, millä tahdilla Tuohikodossa palavat valot: talvikaudellakin ainakin kahtena iltana viikossa, sillä viikko-ohjelmaan kuuluu ilta ohjattua jumppaa ja ilta ohjattua kahvakuulaa. Lisäksi tulevat muut talossa järjestettävät tilaisuudet ja tapahtumat ja kesällä yhdistys pitää jälleen suosittua kesätoria Tuohikodon pihalla.

Parhaillaan tosin Tuohikodossa vallitsee kotoisa kaaos: syynä on kattava keittiöremontti.
Alkuperäisen kyökin tilalle rakennetaan uusi ja nykypäivän tarpeita vastaava keittiö. 
–Kuudenkymmenen vuoden loikka tässä tehdään, tiivistää Elli Kaukiainen.

Tuohikodon omistaa kiinteistöosakeyhtiö. Keittiöremontin tekee kyläyhdistys ja varat uudistukseen on hankittu pääosin kesätoreilla.
Tuohitun yksi erikoispiirre on, että kylästä löytyy monenlaista osaajaa; keittiökin uusitaan pitkälti paikallisin voimin. 

Uudelle puheenjohtajalle Elli Kaukiaiselle Tuohikoto on jo vuosien ajalta tuttu näkymä; hänen lapsuudenkotinsa on vain sadan metrin päässä entisen koulun kulmalta. Mukana yhdistyksen toiminnassa hän on ollut jo aikaisemmin ja ideoinut muun muassa kylän nimikkoleivoksen.
Kyläyhdistyksen joskus pikkutunneille venyvissä talkoissa ideat sinkoilevat ja joukosta seuloutuu myös helmiä toteutukseen asti.
–Kieltämättä ne aamuyöllä tulevat ajatukset ovat joskus aika…

Kaukiainen kuuluu kylällä paluumuuttajiin: hän teki kierroksen Tampereen, Hämeenlinnan ja Vantaan kautta ja päätyi sitten takaisin Tuohittuun.  Pääkaupunkiseudulta ei jäänyt ikävä ainakaan asumisen kuluja.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: