Skip to main content

Viime päivinä yksi aihe julkisessa keskustelussa on ollut miinalaiva Pohjanmaan kohtalo. Merivoimilla ei ole enää yli 30-vuotiaalle alukselle käyttöä, ja ratkaistavana on seuraavaksi, mitä alukselle tehdään. 

Asia koskettaa sikäli myös eteläistä Saloa, että tiettävästi vaihtoehtona on pidetty aluksen purkamista Teijolla.

Mukaan keskusteluun on sekoittunut myös tunnetta. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) piti blogissaan tärkeänä, että aluksen loppu olisi kunniakas. Tämä tarkoittaisi ministerin mukaan romuttamista. Näkemys vedonnee joihinkin piireihin.
Toisaalta puolustuskäytöstä poistettu sotalaiva on kuitenkin vain entinen työkalu siinä kuin aktiivikäytöstä poistettu taksiautokin. Taksin päätyminen perheautoksi ei loukkaa kenenkään kunniaa, eikä sitä tee myöskään entisen miinalaivan päätyminen esimerkiksi matkailukäyttöön. Aluksesta poistettaisiin joka tapauksessa sotilasvarustus ennen sen päätymistä uudelle omistajalle.

Historiallinen näkökulma on toinen; aluksen museointi voisi olla perusteltu ratkaisu, tosin kallis sellainen. Lehtitietojen mukaan Forum Marinum on jo pitänyt alusta itselleen liian hintavana ylläpidettävänä.
Ratkaisun on joka tapauksessa oltava kokonaistaloudellinen, ympäristöystävällinen ja ripeä; aluksen säilöminen maksaa merivoimille joka päivä selvää rahaa.

Toisaalta ihan ilman tunnetta asiaa ei voi tarkastella täälläkään: varmasti toiveissa on, että miinalaiva toisi työtä Teijolle, olipa tämä työ sitten purkamista tai aluksen uudelleenvarustelua siviilikäyttöön.

Jaa artikkeli: