Skip to main content

Tenholan meijerin kellarit täyttyvät taas juustoista

Pelle Frimanin takana on tuleva myymälätila.  Kun omien juustojen valmistus alkaa, meijeriin tarvitaan myös yksi työntekijä.  –Juusto on elävää tavaraa ja sitä pitää hoitaa, Friman sanoo.Tenholan meijerin kellareissa kypsyy melkein kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen  pian taas juustoja, kun Per-Olof Friman saa suunnitelmansa toteutettua.

Frimans Diversehandelin yrittäjän tarkoitus on moninkertaistaa Tenhola-juuston jalostus ja aloittaa samalla oman juuston valmistus. Siihen tarvitaan kunnon juustokellarit ja sellaiset olivat ihan omalla kylällä. Friman osti Raaseporin kaupungilta Tenholan meijerin lokakuussa, ja nyt meijerissä paukkuu remonttivasara. 
–Tämä on jo pesty, nyt se kalkitaan ja maalataan, esittelee Pelle Friman ensimmäistä kellaria, toistakymmentä metriä pitkää.
–Tässä jalostetaan Tenhola-juustot.

Emmental-pohjainen Tenhola-juusto tuodaan ulkomailta tahkoina, ja se jalostetaan jatkokypsytyksellä.
Toinen juusto on täysin oma, sitä on kehitelty toista vuotta ja se alkaa olla valmis tuotantoon.Kehitystilat eivät sovi tuotantotiloiksi, ja siksi uudet tilat tarvitaan.

Tenhola-kellarin lisäksi talossa on kaksi muuta suurempaa kellaria. Niistä tehdään kypsytys- ja varastokellarit. Juuston valmistus vaatii myös kattilat ja muut varusteet.

Friman muistuttaa, mistä kaikki lähti. Eläkkeellä oleva juustomestari Lauri Helle jalosti juustoja omassa kellarissaan ja siirtää nyt tietotaitoaan eteenpäin.

Juustomeijerin kumppaniksi on tulossa jo kaksi varmaa ja ehkä kolmaskin yritys, mutta Friman ei suotu paljastamaan mitä ne ovat.
–Uusia yrittäjiä Tenholassa ja kaikkien tuotanto menee kurkusta alas, hän suostuu virnistäen kertomaan.

Osa meijerin tiloista on vuokrattu ulos, osa on vielä ajatuksen asteella.

Tenholan meijerin perusti vuonna 1910 sveitsiläinen Ernst Stäuber. Meijeri joutui Valion haltuun 1950-luvulla ja sen toiminta lopetettiin 1987.

Jaa artikkeli: