Skip to main content

Teijon kyläyhdistys nousukiertessä

Sarelius on toiminut yhdistyksessä viitisen vuotta ja puheenjohtajan pestiä hän on pitänyt kaksi vuotta. Sihteeri Rebekka Ruutikainen on toiminut yhdistyksessä reilun vuoden. Saunaa vuokrataan ahkerasti.Vuodesta 1997 toiminut Teijon kyläyhdistys on saavuttanut toiminnallaan paljon. Kylä on myös palkittu Vuoden kyläksi 2011.
–Olemme hyvässä nousukierteessä. Kun muutin tänne 12 vuotta sitten, kylässä ei ollut juuri mitään, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauli Sarelius kehuu.
Teijon kyläyhdistykseen kuuluu Teijon, Matildan, Kirjakkalan ja Mutaisten kylät. Suuressa kyläyhdistyksessä on yli 50 aktiivista jäsentä. Jotta kaikki työ ei olisi pelkästään hallituksen harteilla, yhdistys on jaettu seitsemään eri tiimiin.
–Yhteistyö kaupungin kanssa toimii hyvin. Emme ole joutuneet pyytämään vastikkeetonta rahaa kaupungilta, Sarelius kertoo.
Kyläyhdistys on ollut innoissaan tukemassa Teijon kansallispuistoa. Kylään odotetaan lisää matkailijoita, työpaikkoja ja sitä myöten myös asukkaita.
–Tässä yksi päivä näin porukan rinkat selässä. He olivat tulleet jostain päin Eurooppaa, hallituksen sihteeri Rebekka Ruutikainen arvelee.
Kansallispuistosta aiheutuu myös konkreettista tekemistä. Puistoon ohjaavat siniset kyltit olisi direktiivin mukaan pitänyt jo vaihtaa vastaaviin ruskeisiin, mutta kyläyhdistys päätti odottaa, kunnes kansallispuistopäätös on valmis.
–On tarkasti määritelty, millaiset kylttien täytyy olla ja kuka saa ne asentaa. Meidän tehtävänä on hankkia niihin rahoitus yrittäjiltä, Sarelius kertoo.
Työpaikkoja kylältä on löytynyt tasaisesti. Uusia asukkaita varten kyläläiset toivovat enemmän vuokra-asuntoja. Uudet asukkaat voisivat taata myös kiinteämmät palvelut, kuten koulun ja päiväkodin.
–Kaikki eivät ole valmiita rakentamaan omakotitaloa kylälle heti, kun saavat töitä. Ensin pitää olla aikaa tutustua kylään, Sarelius korostaa.
Tällä hetkellä kylällä mietitään, miten liikennekäyttäytymistä saataisiin maltillisemmaksi.
–Haaveena olisi saada jalankulkuväylä Teijolta Matildaan, mutta lyhyempikin pätkä riittäisi, Sarelius haaveilee.
Yksi Teijon kyläyhdistykseen vahvasti liittyvistä asioista on juhannus- ja uudenvuodenjuhlat.
Juhannuksena Teijon rantaan kokoontuu parhaimmillaan 1000 juhlijaa, uutena vuotena 2000.

Jaa artikkeli: