Skip to main content

Teijon kansallispuisto voi saada pysyvän poikkeusluvan hirvieläinten poistamiseen

Ympäristöministeri Ville Niinistö päätti Teijon-kierroksensa kuhakeiton äärellä Isoholmassa.Teijon kansallispuiston perustamisen ympärillä käyty  keskustelu metsästyksen jatkosta voi saada sopuisan päätöksen.
Teijolla keskiviikkona vieraillut ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) kertoi, että Teijon hirvieläinen osalta on harkittu otettavaksi käyttöön pysyvä poistolupamenettely.
Tämä tarkoittaa sitä, että kantaa voitaisiin harkinnanvaraisesti vähentää. Lupaviranomaisena tällöin toimii Metsähallitus.  Erityisesti Niinistö näkee poistoluvan tarpeen koskevan valkohäntäpeuraa.

Lähtökohtaisesti kansallispuistossa on voimassa luonnonsuojelulaki, joka ei salli metsästystä alueella.  Kansallispuistosta säädettävään erillislakiin voidaan kuitenkin poikkeus kirjata. Niinistön mukaan pysyvä poistolupamenettely tekisi mahdolliseksi poistotarpeen pitkän tähtäimen suunnittelun. Muissa kansallispuistoissa poistolupia on myönnetty tapauskohtaisesti.

Ministeri pitää metsästyksestä noussutta kohua turhankin kovana. Hänen mukaansa keskusteluja paikallistasolla on käyty hyvässä hengessä.
– Valtakunnalliset etujärjestöt näistä tahtovat pitää meteliä.
Niinistö toteaa, että metsästysseuroilta tarvitaan jatkossa uudenlaista yhteistyötä. Hänen arvionsa mukaan metsästys voisi olla mahdollista järjestää myös niin, että kansallispuiston alueella ei tarvitse ampua.  Niinistön mukaan metsästyksen takia aluetta ei ole syytä pirstaloida.

Toinen Teijolla puhuttanut asia on ollut metsien hoito; osaa alueesta on pidetty muun muassa tuulenkaatojen takia ryteikköisenä.
Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander toteaa, että metsänhoito jatkossa perustuu luonnonhoidollisiin perusteisiin.  Kulkuväylät pidetään auki ja esimerkiksi konkelot tai tielle kaatumassa olevat puut korjataan.  Alueella voidaan tehdä hänen mukaansa myös esimerkiksi maisemahakkuita ja ennallistamista.
– Kirves ja saha viuhuvat Teijolla varmasti jatkossakin, mutta eri mielessä kuin tähän asti.

Teijolla on närästänyt muun muassa vanhan voimalaitoksen lähellä oleva alue, jolla on paljon puuta kumossa.  Flander miettii näiltä osin kauneuden olevan katsojan silmässä.
– Esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistossa on myrskyn kaatamia puita, ja siellä sitä pidetään erämaametsän symbolina.

Ministerin seurue kiersi Teijolla pitkän tovin, kierros päättyi Isoholman saaren nuotiopaikalle.
– Tämä saari on jo valmis, mietti kansallispuistohankkeen alulle pannut Hannu Paunila.
Metsähallituksen erikoissuunnittelija MIkael Nordström korjasi:  parannuksia on Isoholmaankin tulossa ainakin puuceen ja veneenkiinnitystolppien verran.

Hallituksen kansallispuistoesitys eduskunnalle valmistuu lähiaikoina. Niinistö arvelee, että se ehättää eduskuntakäsittelyyn syksyllä. Tarkoituksena on, että kansallispuisto alkaisi vuodenvaihteessa.

Jaa artikkeli: