Skip to main content

Täytyy jaksaa uskoa tulevaisuuteen

Naistenvaateliike Mi-Li on tuttu näky Perniön katukuvassa. Kymmenen vuoden ajan liikkeen yrittäjänä toiminut Kirsi-Mari Nyby toivoo, että liike pysyy tutulla paikalla vielä tulevaisuudessakin.

Perniössä jalankulkijat voivat ihastella useita erilaisia näyteikkunoita. Yksi näistä liikkeistä on jo pitkään Perniön katukuvaan kuulunut naistenvaateliike Mi-Li. Kuudenkymmenen vuoden matkalle on mahtunut paljon ylä- ja alamäkiä. Kymmenen vuoden ajan liikkeen yrittäjänä toiminut Kirsi-Mari Nyby harmittelee, että hänen matkalleen on osunut kaksi jyrkkää alamäkeä peräkkäin.

–Ensimmäiset pari vuotta meni siinä, että asiakkaat totuttelivat siihen, että liikkeessä on uusi yrittäjä. Tämän jälkeen tuli pari vaikeaa vuotta. Sitten toisaalta matkalle on mahtunut myös hyviä vuosia, kun asiakkaita on riittänyt runsaasti.

Vuonna 2020 Nybyn suunnitelmissa oli järjestää vaateliikkeessä monenlaista ohjelmaa juhlavuoden kunniaksi. Sitten tuli korona. Yrittäjä kertoo, että ihmiset eivät liikkuneet kaupoissa entiseen malliin, jotkut eivät ole uskaltaneet vieläkään lähteä kotoaan ostoksille. Jälkikäteen ajateltuna korona ei kuitenkaan ollut merkittävän suuri taloudellinen isku, tämä hetki sen sijaan on.

–Energiakriisi on paljon pahempi paikka yritystoiminnan kannalta kuin korona.

Ennen koronaa yrittäjä haaveili palkkaavansa kesätyöntekijän vaateliikkeeseen, nykytilanteessa moista ei voi edes harkita.

–Otin koronakeväällä lainaa, että saan pyöritettyä yritystoimintaa entiseen malliin. En halua todellakaan valittaa, mutta täytyyhän se myöntää, että kyllä minua tulevaisuus jännittää ja tilanne tulee jo uniin. Liiketilassa on kuitenkin kiinteät kulut lähes parin tonnin luokkaa, sen verran täytyy maksaa, että saan pysyä tässä yrittämässä.

Vaikka viime vuodet ovat olleet kriisistä toiseen hyppimistä, Nyby ei ole lannistunut. Hiljaisen tammikuun aikana on ollut aikaa jutella myös muiden alueen yrittäjien kanssa. Kaikilla on yhteinen tahto, että kylänraitti pidetään elävänä.

 

Lue koko juttu tämän viikon lehdestä!

Jaa artikkeli: